Det finns inget reformutrymme


Statsskulden är nere på historiskt låga nivåer

Anders Eld har i tidningen Arbetet skrivit en kommentar till Konjunkturinstitutets (KI) bedömning om det ekonomiska läget. KI bedömer att det under 2014 – 2017 det knappast finns något som helst reformutrymme.

Anders skriver att …

Det innebär att alla satsningar i regeringens förväntade valårsbudget till hösten kommer att behöva pareras med lika stora åtstramningar under nästa mandatperiod.

Samtidigt gör en kombination av stora barnkullar och fler äldre att efterfrågan på välfärdstjäns­ter ökar. För att standarden i välfärden ska bibehållas räknar Konjunkturinstitutet med att det krävs 66 miljarder kronor i ytterligare utgifter.

Summa summarum handlar det om en förstärkning av statskassan på sisådär 74 miljar­der över fyra år som behövs för att inte äventyra personaltätheten i skolan och vården samt för att klara socialförsäkringarna och överskottsmålet.

Den regering som tillträder efter de allmänna valen har då tre val att göra för att hämta hem alla dessa pengar:

  1. höja skatterna
  2. försämra den offentliga servicen
  3. rucka på överskottsmålet

Med tanke på betydelsen av det kommande valet kommer knappast något av de politiska partierna att ens antyda skattehöjningar eller besparingar i den offentliga välfärden. Samtidigt pågår en ”tävlan” mellan Anders Borg och Magdalena Andersson om vem som visat störst omsorg om de offentliga finanserna.

Valdebatten kan komma att bortse ifrån de mer långsiktiga behoven i de budskap man vill sälja in till väljarna. Det kan komma att innebära att den regering som sitter i Rosenbad efter 2014 drabbas av en svikdebatt när man genomför vad som inte klart uttrycktes innan valet.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 april, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det är väl bara att ta från de som levt glansdagar under de borgerliga åren!

  2. Leif Andersson

    Enkelt, skrota ROT, RUT samt avskaffa ränteavdragen och återinför fastighetsskatten så har detta finansierats med råge. Drabbar endast välbärgade bostadsägare som varit den mest gynnade gruppen i Sverige de senaste decennierna.

%d bloggare gillar detta: