Nuon-affären var förankrad i regeringen!


Jag förankrade naturligtvis med dem som sitter i regeringen

Svenska Dagbladet fortsätter att granska Vattenfalls uppköp av Nuon. Det som framkommer är att regeringens främsta företrädare i form av partiledarna uppenbarligen var väl informerade om riskerna med affären.

Det verkar som om man gett sitt, passiva eller aktiva, stöd till att genomföra affären. I en intervju med Ekot bekräftar Maud Olofsson att regeringen var informerad och att man inte motsatte sig ett genomförande av Nuonköpet. Hon säger att …

När det är större frågor av den här karaktären så frågar man naturligtvis ägaren. Och då ställde jag kontrollfrågor, därför att jag var väldigt tveksam till den här affären. Kan ni klara avkastningen om ni gör den här investeringen – och fick till svar ”ja” och det förankrade jag naturligtvis med dem som sitter i regeringen, så är det ju.

Vidare verkar de dåvarande ledamöterna i Vattenfalls styrelse göra vad de kan för att  undvika att ta ansvar för sitt beslut. Det hävdas att Näringsdepartementets information om riskerna med affären inte var kända bland en majoritet av styrelsens ledamöter.

På kort sikt har ju denna företagsaffär visat sig vara mindre lyckosam för Vattenfall. Hur det blir över tid lär ju komma att visa sig. Men oavsett vilket borde detta generera en del diskussion om statligt ägande av företag som på detta sätt strävar efter att bli en internationell aktör av rang. Staten var en viktig ägare då stora delar av Sveriges strategiska infrastruktur byggdes upp. Staten var förmodligen en förutsättning för att saker skulle ske.

När dessa tidigare helt nationella företag utvecklas till att vara något annat ställer det en del utmaningar på det statliga ägandet. Det är ju rimligt att det är ägarna som tar den ekonomiska risken för den typ av affär som Nuon innebär. Då Vattenfall är statligt krävs det aktiva representanter för staten i styrelsen. Det innebär också att regeringen har ett stort ansvar för hur de agerar i förhållande till styrelsen.

Det gör helstatligt ägande av kommersiella företag betydligt mer komplicerat och utsatt. Detta borde innebära en diskussion om hur socialdemokraterna ska förhålla sig till statligt ägande av företag som agerar på en kraftigt konkurrensutsatt och ekonomiskt riskfull internationell marknad.

Jag har börjat känna vissa dubier.

Länkar: SvD, SvD, SvD, SVT, Ekot, di.se, SvD, dn.sedn.sedn.se, dagens arena, SvD, dn.se, dagens arena, Aftonbladet debatt

Andra som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Roger Jönsson, Johan Westerholm, Peter Johansson, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 februari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Nuon-affären var förankrad i regeringen!.

Kommentarer inaktiverade.