Jonas Sjöstedt kräver ministerstolar


Jonas Sjöstedt for minister.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt kräver tydligen att partiet får ministerposter i händelse av en rödgrön regering efter valet 2014. Enligt referat säger han i en Reuters-intervju att …

Antingen är vi i regeringen eller också är vi i opposition.

Jag vet inte hur den fråga är formulerad till vilken svaret är kopplad. Men Vänsterpartiet bör nog vara försiktig med att sälja skinnet innan björnen är skjuten. Läget i de senaste opinionsundersökningarna tyder på en majoritet för de rödgröna partierna. Men de innebär vare sig att en valseger är klar eller att det efter ett annat politiskt läge det innebär att de tre rödgröna partierna naturligt bildar en regering.

De tre partierna kommer inte att ingå ett sådant formaliserat valsamarbete som de borgerliga regeringspartierna. Men ska man kunna samlas kring ett gemensamt regeringsprogram efter en valseger krävs ändå stor lyhördhet till partiernas symbolfrågor redan innan valet. Binder man sig allt för fast i vissa frågor innan valet kan ett samarbete efter omöjliggöras.

Vidare kan ju en valförlust för de borgerliga innebära att ett eller flera partier ramlar ur Riksdagen. En sådan utveckling kan ju innebära möjligheter att bilda andra typer av regeringssamarbeten. Det finns en del politiska utmaningar som kräver blocköverskridande lösningar för att bli långsiktigt hållbara.

Det finns inga garantier för något – inte ens att Vänsterpartiet redan nu kan ställa krav på statsråd i en rödgrön regering. Först ska ett val vinnas. Sedan kan diskussioner inledas. Hur de faller ut beror helt av det då rådande politiska läget.

Länkar: di.se, dn.se, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Men Göran, vilken ministerpost? Kan du tänka dig honom som försvarsminister eller bitr.finansminister?

    • Göran Johansson

      Om frågan blir aktuell blir det ju förhandlingar mellan berörda partier om saken. Men de kommer säkert att vilja ha statsrådsposter med viss status.

  2. För varje gång Jonas Sjöstedt kräver statsrådsposter sjunker grön-rött. Kommunister i regeringen är ingen höjdare för att attrahera väljare i mitten. Och Mp är trötta på att hunsas av (s): ”(S)tålmannen från Metall överskattar sin förmåga om han tror sig kunna återskapa den socialdemokrati som i ensamt majestät styrde Sverige. Den tiden är oåterkalleligt förbi.”
    VALTER MUTT (MP) riksdagsledamot
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lofven-overskattar-sin-formaga_7642968.svd
    Ser ut att bli en intressant utveckling!

  3. Lars Flemström

    I intervun säger Sjöstedt också: ”Skulle Socialdemokraterna och Miljöpartiet bilda regering på egen hand kan de inte blint räkna med Vänsterpartiets stöd.”

    I just den frågan har Sjöstedt MITT fulla stöd. Dock är jag bestämt mot ministerposter till Vänsterpartiet. Varken Mp eller V ska ha några ministerposter. En koalitionsregering med Mp och /eller V blir ju inte bättre än en koalitionsregering mellan S och ett eller två av de nuvarande allianspartierna.

    Vänsterpartiet har en mycket viktig uppgift som oppositionsparti, även om vi har en S-ledd regering. Detta kommer ju inte att innebära att Vänsterpartiet, i egenskap av oppositionsparti till vänster om den S-ledda regeringen, kommer att bilda något slags allians med oppositionen till höger om regeringen. De tillfällen då vänsteroppositionen kommer att rösta med högeroppositionen mot den S-ledda regeringen, kommer att bli ytterst sällsynta. Det kan vi ta.