De sämre bemedlade får skylla sig själva


… se för tusan till att välja dina föräldrar med största möjliga omsorg …

Andres Lokko skriver i Svenska Dagbladet om hur Sverige inte längre är något föredöme. Vi har blivit till ett klassamhälle vilket som helst. Han skriver att …

Vi lever på lika gamla meriter som någonsin, säg, det forna brittiska imperiet. Vi är ingen förebild längre. Vi börjar istället alltmer likna ett egoistiskt skräckexempel i fritt fall.

”De sämre bemedlade får skylla sig själva” var kanske förra årets mest obehagliga politiska stridsrop. Men nu tar vi väl det ännu ett litet steg längre och ersätter det med ”se för tusan till att välja dina föräldrar med största möjliga omsorg”?

Sverige var en gång annorlunda och värt att se till för inspiration. Kan vi åter bli ett sådant land?

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. De senaste tio åren har uppvisat ganska tydliga likheter med 1920-talet, det gäller både politisk debatt, tidsanda (tydlig kamp mellan generationer, ungdomskult, rop på starka ledare och på self-made men), kultur och underhållning samt ekonomiska förskjutningar (hög arbetslöshet, nya medier, casinoekonomi och börsrally). Både i västvärlden i stort och här i Sverige (men i Sverige har tillbakarullningen gått i ovanligt högt tempo). Vi borde verkligen göra något för att inte den närmaste framtiden ska se ut som 30-talet. men det är knappast ett perspektyiv som dagens regeringar eller högerpartier tar in.

  2. Varför just 1920-talet? Det har i modern tid (senaste 200 åren) ALLLTID funnits ”kamp mellan generationer”, ”ungdomskult”, ”rop på starka ledare” (ex Napoleon, Garibaldi, Bismarck, Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini etc) ”kultur och underhållning” samt ”ekonomiska förskjutningar”. Och arbetslösheten var MYCKET högre än vad det är nu.

    Vi har en annan struktur idag: den offentliga sektorn var bara en bråkdel av dagens i västländerna inkl Sverige. Den tekniska nivån var en helt annan med en helt annan ekonomisk struktur (t ex Sverigw var ett agrarsamhälle då). Så släpp 20- och 30-talet. Dessa är bara förvrängda retoriska grepp.