De som har det sämst får det sämre


Så här i juletid har SVT besökt S:t Clara kyrka i Stockholm. Kyrkan delar ut mat till behövande. Enligt reportaget är kön närmare 100 meter lång den vardag innan jul då TV är där. Inga Pagréus, som är diakon i S:t Clara kyrka, berättar vilka människor som besöker kyrkan. Det är …

… flyktingar, det är papperslösa, det är EU-medborgare. Men det är också vanliga svenskar och fattigpensionärer. Och det är ensamstående mammor som inte har pengar till mat.

Samtliga EU-länder genomför mätningar som en del i en undersökning ”Statistics on Income and living conditions”. SCB genomför den svenska statistikinsamlingen. Det är minsann inga trevliga siffror som presenteras för Sverige. De visar att, tvärt emot utvecklingen inom övriga EU, andelen som riskerar att hamna i fattigdom ökat i Sverige. 2005 låg var fjärde arbetslös i Sverige under gränsen för risk för fattigdom. Fem år senare riskerade var tredje arbetslös att hamna i fattigdom. Det är en ökning med 50 procent. Det är en större ökning än den för EU genomsnittliga utvecklingen.

Jag påstår att denna svenska utveckling inte har kommit av en slump. Det är medveten och överlagd politik som inneburit denna svenska negativa utveckling.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 december, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för De som har det sämst får det sämre.

Kommentarer inaktiverade.