Illegal arbetskraft vid Skatteverksbygget


För några dagar sedan skrev jag om hur underbetald arbetskraft arbetat vid ett företag vid bygget av nya lokaler för Skatteverket. Reportaget, som dagens arena gjort, blev till en bild av hur det fungerar på delar av den svenska arbetsmarknaden.

Idag rapporteras det att 17 personer arbetat illegalt vid bygget. Veidekke, som är huvudentreprenör, har därför avslutat sitt samarbete med det företag som brutit med regelverket.

Byggbranschen försöker genom sitt system id06 minska risken för att olaglig arbetskraft finns på byggarbetsplatserna. Men det är tydligt att systemet inte fungerar felfritt. De fackliga organisationerna har uppmärksammat flera fall där man kringgått systemet. Anders Pettersson, ombudsman på Målareförbundet, berättar att man i samband med en lönetvist upptäckt att det var väldigt enkelt att fuska med systemet. Han berättar

Arbetsgivaren påstod att det inte skulle vara möjligt att ta sig in på arbetsplatsen utan att gå igenom ID06-passagen. Men vi fick höra att det räckte med att en person tog sig in den rätta vägen, så kunde den personen öppna en grind för de andra. Vi skickade ett ombud till arbetsplatsen som kunde bekräfta att det skedde precis på det sättet.

Pia Bergman på Skatteverket säger att det inte är någon nyhet att det sker försök att kringgå id06-systemet. Pia vill att Skatteverket ska kunna göra oanmälda besök för att kontrollera korten samt att arbetsgivare ska skatteredovisa månadsvis på individnivå.

Det finns en färdig utredning i frågan hos Finansdepartementet. Där menar man att det inte är så enkelt att reglera detta. Man menar att byggarbetsplatserna är betydligt mer rörliga än vad arbetsplatserna inom tvätteribranschen är (som har fått en lagstiftning). Därför kommer departementet att genomföra en ny utredning i frågan.

Under tiden finns en risk att fusket på byggarbetsplatserna fortsätter.

Länkar: Byggnads, dagens arena, Arbetetdagens arena, dagens arena, dn.se, Ekot, di.sedagens arena, dagens arena, ka.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Illegal arbetskraft vid Skatteverksbygget.

Kommentarer inaktiverade.