Förslaget om läxhjälp är bra – för de rika


Anders Lindberg skriver en bitande vass ledare i Aftonbladet om den borgerliga utbildningspolitiken á la Björklund. Anders skriver …

Den svenska skolans problem är mycket stora. Och även om Jan Björklund (FP) gjorde sitt bästa i gårdagens debatt för att gå i opposition mot oppositionen bär inte argumentationen längre. Efter sex år är han fullt ut ansvarig för skolans ­problem. Det finns exempel på länder som vänt hela sina skol­system på kortare tid.

I Jan Björklunds fall har det gått riktigt illa. Andelen som lämnar grundskolan med behörighet till gymnasiet har minskat varje år sedan han tillträdde. Resultaten sjunker och Sverige faller i de internationella studier som görs med jämförbara länder.

Det som ökat under Björklund är klyftorna mellan elever och skolor. Föräldrarnas bakgrund spelar i dag allt större roll för elevernas resultat. Föds du som förlorare, förblir du en förlorare.

Jan Björklund är en skicklig retoriker som ständigt presenterar enkla lösningar på komplicerade problem. Nu har de enkla lösningarna prövats. I går var hans besked att resultaten i skolan kommer fortsätta försämras ytterligare. Vändpunkten verkar ­ligga någon gång efter valet 2014.

Sverige är på utbildningspolitikens område en främmande fågel. Politiker i de flesta länder brukar vilja ha större ambitioner med rådande nationella utbildningssystem. Politiker i utvecklingsländer brukar se skolan som ett viktigt område att satsa på för att utveckla sitt land. Sverige under en borgerlig regering är ett land där man idag väljer att ha lägre ambitioner för stora grupper av elever. Med Jan Björklunds politik kommer vi att få gymnasieutbildningar som blir kortare för elever som är ”skoltrötta”. Man säger att det är bättre att de får en kort, men dock, utbildning. För alla behöver ju inte bli akademiker, gubevars.

Alla jobb kommer inte att kräva genomgången akademisk utbildning. Men den borgerliga regeringen kommer inte undan att det ställs större krav på utbildning på dagens arbetsmarknad. Vad är det för typ av arbeten som ungdomar med en väldigt kort gymnasieutbildning ska kunna utföra?

Det finns många elever som har svårt redan på grundskolenivå. Vad blir nästa steg för att komma tillrätta med det problemet. Ska vi få en politik där man sänker ambitionerna även för den gruppen av elever. De ska kanske befrias från att studera teoretiska ämnen, de ska kanske befrias från att genomgå de sista åren på grundskolan …

Du får förlåta min något raljanta ton men jag blir faktiskt ganska upprörd över att vi har en regering som med öppna ögon väljer att sänka ambitionerna med skolan. Jag trodde vi var överens om att Sverige ska vara ett modernt välfärdsland som kan producera avancerade varor och tjänster till en förväntansfull omvärld. Då bör man väl också se till att bibehålla sådana ambitioner i skolan att människor kan bidra till detta moderna arbetsliv.

Låtom oss befria Jan Björklund från ansvaret för den svenska utbildningspolitiken 2014!

Länkar: Aftonbladet, Ekot, Ekot

Andra som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 oktober, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Förslaget om läxhjälp är bra – för de rika.

Kommentarer inaktiverade.