Ropen skalla – korttidsarbete åt alla?


Sverige är åter på väg in i en lågkonjunktur. Detta märks tydligast inom industrin just nu. Det är förstås väldigt olyckligt att konjunkturen pekar nedåt så kort tid efter finanskrisen 2008/2009. Väldigt många företag, framför allt mindre, har fortfarande ekonomiska problem efter den tidigare krisen. Detta märks, bland annat, i att konkurserna verkar öka ganska kraftigt.

Den lågkonjunkter som slog mot de svenska industrin 2008/2009 kom väl inte som någon överraskning. Det dramatiska var hur snabbt konjunkturen vände nedåt. Jag mötte många arbetsgivare som nästan över en natt tvingades anpassa personalstyrkan nedåt.

I samband med den krisen började man på många företag att diskutera olika sätt att minska kostnaderna för företaget utan att därför behöva säga upp anställda. Kreativiteten var stor – om än inte alltid i enlighet med de kollektivavtal som fanns. Detta gjorde att IF Metall, i syfte att bibehålla kontrollen och för att försvara innehållet i avtalen, tecknade ett ”krisavtal” med arbetsgivarna.

Avtalet kritiserades från och av många fackligt aktiva men räddade förmodligen många arbetstillfällen. Överenskommelsen innebar att de anställda minskade sin arbetstid med maximalt 20 % med likaledes minskad inkomst.

I flera EU-länder fanns en annan lösning. De anställda permitterades (gick ned i arbetstid med minskad inkomst), inkomstförlusten de anställda gjorde kompenserades delvis av den nationella arbetslöshetsförsäkringen. Den möjligheten fanns inte i Sverige. Parterna inom industrin har därför formulerat ett förslag till staten om korttidsarbete att införas i händelse av en djup lågkonjunktur ungefär som den 2008/2009. Förslaget har tagits väl emot av den borgerliga regeringen och utreds för tillfället. Ett förslag ska komma under december månad detta år. Det innebär att lagstiftning i bästa fall kan finnas under 2014.

Socialdemokraterna, genom Mikael Damberg, har uppmanat regeringen att påskynda denna process. Det är förstås bra att även Socialdemokraterna har förstått nyttan i det förslag som parterna har tagit fram gemensamt. Samtidigt gäller det ju att de förändringar som behövs genomföras i gällande lagstiftning genomförs på ett klokt sätt. Även om regeringen kan behöva öka takten i lagstiftningsprocessen får ju detta inte fuskas i genom.

Länkar: SvD, Arbetet, di.se, di.se, Lag & Avtal

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.