Minskad arbetstid och sänkt lön


Härom dagen meddelade IF Metall att man inte avser att teckna något nytt krisavtal av den typ som skedde i samband med finanskrisen för några år sedan. Det gör de rätt i! Som Tommy Öberg utvecklar i en kommentar så finns det erfarenheter som gör att man ska agera försiktigt. Han säger …

Bakom nejet finns också insikten om vad som hänt i Tyskland där öppningsklausuler, ett slags krisavtal, mer eller mindre permanentats under det senaste decenniet. De infördes i Tyskland som en undantagsmöjlighet, redan 1993 i östra Tyskland och i hela Tyskland 2004. Och sedan dess har möjligheten blivit kvar.

Avtalet kom till under den dramatiska period 2008-2009 då industrikonjunkturen tvärdök. Företagen hamnade som nästan över en natt i ett läge då man var tvungen att snabbt sänka sina kostnader. Man kanske redan hade genomfört uppsägningar och var nu i ett läge då man behövde behålla de anställda som fortfarande fanns kvar. För de anställda, som då upptäckt försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen, fanns det samtidigt ett intresse av att också hålla tillbaka uppsägningar.

Med två samverkande intressen började det tecknas flera olika typer av överenskommelser lokalt på arbetsplatserna. Då IF Metall inte ville tappa kontrollen över utvecklingen såg man ingen annan utväg än att föreslå arbetsgivarna ett centralt avtal om permittering på deltid med därmed minskad inkomst. Avtalet blev trots all kritik ändå lyckat i den meningen att antalet som behövde lämna arbetsplatserna blev mindre. Däremot fick många anställda betala dyrt i form av minskad inkomst under längre perioder. IF Metall menar att man med detta krisavtal, i motsats till tjänstemannaorganisationerna, har försvarat villkoren i de gällande branschavtalen.

Teknikföretagen menar, i en replik till IF Metalls uppfattning, att det visst är möjligt med gällande avtal att skriva lokala krisavtal. Anders Weihe pekar i Arbetets artikel på några sådana möjligheter. Han menar vidare att det är möjligt att både skriva överenskommelser med den lokala fackliga organisationen som med den enskilde. Det var ju genom enskilda överenskommelser som man förmådde tjänstemän att gå ned i arbetstid och inkomst. Anders Weihe har nu meddelat sin uppfattning. Kommer Teknikföretagen nu att rekommendera sina medlemsföretag att gå fram med förslag till sina respektive lokala motparter?

Parterna inom industrin har gemensamt tagit fram ett förslag om korttidsarbete. Förhandlingar pågår med staten om hur ett sådant system ska implementeras i den svenska lagstiftningen. Det ska bli intressant att se hur Teknikföretagen väljer att agera. Vill man hellre driva sina egna intressen nu eller kommer de att välja att stå fast vid den gemensamma ståndpunkt som visats i förslaget om korttidsarbete?

Länkar: Arbetet, Arbetet, Arbetet, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Minskad arbetstid och sänkt lön.

Kommentarer inaktiverade.