En tredjedel av LO:s kvinnor kan inte kan gå på toaletten utan lov


LO har idag presenterat en ny undersökning i sin serie av rapporter ”Röster om facket och jobbet del 5: Friheter och förmåner i arbetet samt upplevd klasstillhörighet.” Rapporten visar att det finns stora skillnader mellan arbetare och tjänstemän i sådant som frihet i arbetet, kompetensutveckling, förmåner etc. 34 % av arbetarkvinnorna kan inte ta en kort paus utan att be om lov eller kalla på ersättare. Bland manliga arbetare är motsvarande andel 12 % och bland manliga tjänstemän endast 5 %. Det finns sådana skillnader på i stort samtliga de områden man undersökt. Arbetare får minst del av det positiva i arbetet och kvinnliga minst av alla.

Det är något anmärkningsvärt (och intressant) att det fortfarande anses viktigt att tillse att arbetarnas yrken är mer hårt styrda och kontrollerade än andras arbetsuppgifter. Detta visar väl att det på många håll fortfarande är långt kvar till det moderna fria arbetsliv som en del hävdar redan är här.

Länkar: Ekot, Arbetet, Arbetet, SVT, SvD, dn.se, dagens arena, SVT, SvD

Andra som skrivit: Daniel Gullstrand

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 juni, 2012, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En tredjedel av LO:s kvinnor kan inte kan gå på toaletten utan lov.

Kommentarer inaktiverade.