Fattiga barn sjunker djupt


I en rapport där Unicef har jämfört 35 länder konstateras att, när det gäller antalet barn som ligger under den nationella fattigdomsgränsen, Sverige ligger på åttonde plats. Däremot ståtar Sverige med en mindre hedrande 22 plats när det gäller hur djupt under fattigdomsgränsen ett land låter sina fattiga barn falla. Christina Heilborn, jurist på Unicef, säger …

Det finns ungefär 150 000 barn som lever i fattigdom i Sverige. Men det som är alarmerande i den här rapporten är att de barnen som har det allra sämst ställt, de halkar efter och uppmärksammas inte tillräckligt av de åtgärder som finns i dag.

Den borgerliga regeringen har ju mest ruskat på sig litet grann och hävdat att sådana här rapporter, som Rädda Barnens, är överdrivna. De hävdar med en dåres envishet att jobbskatteavdrag minsann och framför allt har gynnat de med de lägsta inkomsterna. Det torde rimligtvis vara svårare att avfärda denna rapport från ett av FN:s organ. Det ska dock bli intressant att få se hur man kommer att kommentera denna undersökning. Jag antar att man har satt ett antal personer att granska rapporten med förhoppningen att sticka hål på ett eller annat påstående.

Oavsett vad man tycker om detta hedrar det knappast att en välfärdsstat (som man hävdar att Sverige fortfarande är) låter sina fattigaste, tillsammans med sina föräldrar, sjunka djupare ned i fattigdom. Men detta är det pris som den borgerliga regeringspolitiken innebär. Vi som hedras med alla skattesänkningar betalar detta moraliska pris för vår förbättrade standard.

Länkar: Ekot, dn.se, SVT

Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson, Annika Högberg, Alliansfritt Sverige, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 maj, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Om dessa människor inte är fattiga, enligt Reinsvält, borde han kunna visa hur man lever på en sådan inkomst. Han borde leva på sådan inkomst ett år åtminstone (fast det tar lite längre tid att slita ut sina skor och förstöra sin tandhälsa) och redovisa hur bra pengarna räcker för en ensamstående pappa med tre barn.