Farligare för unga män att arbeta


Arbetsmiljöverket presenterar idag statistik som visar att arbetsmiljöolyckorna fortsätter att öka. Nästan 28.000 personer skadades så pass allvarligt att de tvingades att sjukskriva sig från sitt arbete. En tydlig trend är att arbetsolyckorna har blivit fler inom bemanningsbranschen. Vidare är det unga män yngre än 25 år som löper störst risk att skada sig på arbetet. Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, säger att …

Unga män är kända för ett högre risktagande överlag, och de finns i branscher och på arbetsplatser som har en hög olycksrisk från början. Är du då dessutom inhyrd tillkommer ytterligare risker

Lars-Erik Folkesson, IF Metalls arbetsmiljöenhet, delar denna syn. Han säger

Vi har sett en tydlig ökning av olyckor i bemanningsbranschen. Inte på de stora företagen där de inhyrda är inne för längre perioder och ofta får en bra introduktion. Men är man inne i korta perioder och inte får någon utbildning i jobbet löper man större risk för att råka ut för en olycka.

Bemanningsföretagen har all anledning att ta dessa siffror på stort allvar och tillsammans med sina kundföretag finna rutiner för att motverka och minimera att olyckor sker.

Män råkar oftare ut för arbetsplatsolyckor – kvinnor drabbas oftare av belastningssjukdomar och andra relaterade arbetssjukdomar.

Det är tydligt att det behövs fortsatta satsningar på att minimera risken för arbetsskador. De fackliga kraven på att staten borde ge arbetsmiljöverket mer resurser att genomföra arbetsplatsbesök är onekligen inte orimliga. Det vore en investering för samhället att säkerställa att anställda slipper hamna i sjukskrivning och i stället kunna utföra sitt arbete.

Kanske delar inte regeringen denna syn? Bland det första som den borgerliga regering som tillträdde efter valet 2006 gjorde var ju att dra in på anslagen till Arbetsmiljöverket och att slå sönder den forskning som fanns kring arbetsmarknadens frågor.

Länkar: Arbetet, da.se, di.se, dn.se, SVT, SVT Debatt, Ekot, E-K

Industribloggare: Leine Johansson, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 maj, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. 2011 dog 50 män i arbetsplatsolyckor och 1 kvinna, om jag minns rätt. Så det är verkligen en oerhört viktig fråga. Främst ang män. Jag kan uppröras lite av att feminister pratar om kvinnors arbetsmiljö mot denna bakgrund.

%d bloggare gillar detta: