Som man frågar får man svar om ingångslöner


Dagens Nyheter har genom Ipsos låtit ett tusental svenskar ange sin inställning till följande frågeställning:

Som en åtgärd mot ungdoms­arbetslösheten diskuteras i dag möjligheten att införa avtal där nyanställda unga under en period får en lön motsvarande 75 procent av lägstalönen i kollektivavtalet, i kombination med viss utbildning.

Föga förvånande har ju en ganska stor andel ställt sig positiv till en sådan åtgärd. Jag har heller inget emot att en lägre lön utgår under en utbildningssituation. Det har heller inte de fackliga organisationerna gjort. Det finns gott om exempel på sådana branschöverenskommelser där de fackliga organisationerna och arbetsgivarna blivit överens om formerna för arbetsplatsförlagd utbildning.

Folkpartiet och Centerpartiet (tillsammans med Svenskt Näringsliv) anser ju att ingångslönerna generellt är alldeles för höga. De anser att lönerna borde sänkas för alla ungdomar – särskilt i branscher som kräver låg formell kompetens för arbetets utförande.

IF Metalls yrkesintroduktionsavtal är motsatsen till generellt sänkta ingångslöner.

Länkar: SvD, dn.se, dn.se, di.se

Andra som skrivit: Pia Bernthling (som rakt av kopierat DN-artikeln utan övriga egna kommentarer), Leine Johansson, Leine Johansson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Industribloggare: Patrik Renfors, Patrik Renfors

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 april, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Som man frågar får man svar om ingångslöner.

Kommentarer inaktiverade.