Skuldkrisen dämpar BNP-tillväxten


På DN Debatt presenterar finansministern, tillsammans med de borgerliga partiernas ekonomisk-politiska talespersoner, regeringens vårbudget. De ger en tämligen dyster bild över det aktuella ekonomiska läget. De säger att den globala skuldkrisen kommer att negativt påverka den svenska tillväxten som man bedömer till endast 0,4 % för 2012. De ärade företrädarna låter sig dock inte nedstämmas allt för mycket av det begränsade reformutrymme de anger. De talar självmedvetet om hur framgångsrik den borgerliga regeringens politik har varit. Man kan dock bli något förvånad över hur litet åtgärder de presenterar för att bekämpa arbetslösheten. Man avser att införa en ”lärlingsprovanställning” i lagen om anställningsskydd för att förment ge fler unga möjlighet till arbete. Man avser vidare att utreda möjligheten till ”nystartszoner” (ett system med skattelättnader för företag i stadsdelar med utbrett utanförskap). De avslutar sitt inlägg med …

Samtidigt är det bara genom ständig förnyelse och förmåga att ompröva som Sverige har kunnat bibehålla en stark position. Rättvisa löner och schyssta villkor har gått hand i hand med omställningsförmåga och växande företag. Sverige står inför ett vägval, där vi antingen går tillbaka till en försvagning av arbetslinjen, färre i arbete och fler i passivt utanförskap eller går framåt mot fler jobb, bättre löner och bättre välfärd. Genom att välja jobben kan vi bygga Sverige som framtidens främsta höglöneekonomi med välfärd åt alla.

Jag undrar bara vilken ”förnyelse” och vilken ”förmåga till omprövning” de avser. Det känns som om regeringen fastnat i den politik de sysselsatt sig med de senaste sex åren. Finansministerns agerande i kvällens Aktuellt visar på en defensiv inställning. Han kan endast tänka sig att använda de statsfinansiella musklerna i ett läge om det blir ett ”skarpt” kritiskt läge. Magdalena Andersson vill använda statens finanser på ett klokare och mer riktat sätt. Det är uppenbart att rabatten för arbetsgivare att anställa ungdomar har haft liten effekt på att sänka arbetslösheten. Dessa pengar borde kunna användas på ett mer träffsäkert sätt.

I slutet av debatten mellan Magdalena Andersson och Anders Borg tröttnade Magdalena på hans taktik att tillmäta de rödgröna partierna hemlighetshållande och splittring. Hon påminde Anders om att det är 2,5 år kvar till nästa val och ett då okänt parlamentariskt läge. Med tanke på läget för Moderaternas allianspartier borde de själva intressera sig för sin egen situation och den politik de för. Vidare påminde Magdalena finansministern om att det är han som sitter i regeringen. Det är han som borde svara på frågorna vad man avser att göra för att bekämpa arbetslösheten.

Jag gillade när hon bet ifrån!

Länkar: DN Debatt, Arbetet, Arbetet, da.se, Arbetet, Arbetet, ka.se, Rapport, dn.se, Ekot, di.se, Rapport, di.se, Ekot, Ekot, Rapport, dn.se, di.se, di.se, di.se, dagens arena, di.se, di.se, dn.se, di.se, Ekot, E24, dn.se, di.se, di.se, dn.se, di.se, Rapport, Rapport, Rapport, Ekot, di.se, dn.se, dn.se, SvD, di.se, Ekot, dn.se, di.se, SvD, dn.se, Rapport, di.se, dn.se, dn.se, E-K, dagens arena, di.se, dn.se, di.se, Rapport, E-K, di.se, dagens arena, Ekot, di.se, SvD, Ekot, Rapport, dn.se, Rapport, di.se

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Björn Fridén, Lena Sommestad, Martin Moberg, Ylva Johansson, Alliansfritt Sverige, Olas tankar, Veronica Palm, Martin Moberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Peter Andersson, Peter Johansson Kent Persson, Thomas BöhlmarkShadé JalaliGöran ZettergrenJohan Ulvenlöv, Löntagarbloggen

Industribloggare: Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 april, 2012, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Skuldkrisen dämpar BNP-tillväxten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: