Om lägre löner/kostnader för unga anställda


Det har sedan lång tid tillbaka pågått en facklig och politisk strid kring huruvida sänkta löner för ungdomar skulle generera fler arbetstillfällen. Pontus Sjöstrand som är Hotell- och restaurangföretagens förhandlingschef säger

Med tanke på den höga arbetslöshet som råder i Sverige i dag kan det vara ett sätt att stimulera eller att skapa incitament till att få unga in i jobb.

Även om Pontus något förnekar det handlar detta krav om att arbetsgivarna vill tillämpa principen om tillgån och efterfrågan på arbetskraft. Eftersom arbetslösheten är så pass hög bland ungdomar och villkoren för att kvalificera sig för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen finns ett läge för arbetsgivarnas att kräva lägre löner. Detta är inget nytt – sådana krav från arbetsgivarna har alltid kommit i just sådana lägen med högre arbetslöshet. Det är möjligt att, just i den branschen, sådant skulle generera fler arbetstillfällen. Men det förutsätter ju att det totala löneläget sänks för alla i branschen.

IF Metall har hamnat mitt i den politiska tvisten genom det introduktionsavtal som man tecknade 2010. De flesta som talar så väl om det verkar ganska okunniga om dess innehåll och syfte. Avtalet ger arbetsgivare, under vissa villkor, möjlighet att anställa ungdomar som saknar relevanta kunskaper för branschen. En ungdom som kommer direkt från Teknikprogrammet (eller motsvarande utbildning) omfattas ej av avtalet. Det visar sig också att avtalet har haft större politisk än praktisk betydelse.

Tydligen ska parterna inom handel på uppdrag av regeringen tillsammans diskutera om de kan finna en lösning där ungdomar kan få arbete inom branschen.

Jag har inget emot att man kan teckna liknande avtal som det som IF Metall tecknat med arbetsgivarnas organisationer inom industrin. Avtalet ställer hårda och ganska detaljerade krav på hur introduktionen ska se ut. Men samtidigt är det väl just dessa krav som gjort att arbetsgivarna är mindre intresserade av att använda avtalets möjligheter.

Däremot motsätter jag mig absolut några allmänna länesänkarkrav á la de som Jan Björklund, Hotell- och restaurangbranschen m.fl. ställer. Nyttan med sådana krav är, om inte annat, så åtminstone högst tveksamma och otydliga.

Länkar: Ekot, Rapport, dn.se, Rapport, Ekot, SvD Faktakollen, di.se, SvD, dn.se, Ekot, Arbetet, Arbetet

Andra som skrivit: Martin Moberg, Olas tankar, Peter Andersson, Charlie Levin

Industribloggare: Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 mars, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om lägre löner/kostnader för unga anställda.

Kommentarer inaktiverade.