Större krav på privata aktörer i offentlig upphandling


Idag presenterade socialdemokraternas Ilmar Reepalu, Annelie Hulthén och partisekreterare Carin Jämtin partiets tankar om att kunna ställa större krav på privata företag vid upphandling av offentliga tjänster. Syftet med förslagen är att kommuner ska få rätt att rikta upphandlingar till enbart icke vinstdrivande kooperativ, stiftelser och ideella föreningar. Ilmar Reepalu säger att man redan i Malmös upphandlingar ställer krav på, och skriver in i avtalen, meddelarfrihet, offentlighetsprincip och kollektivavtal. Utöver detta kräver man att avtalsundertecknarna ska skriva under på på en uppförandekod som bland annat förhindrar dem att exempelvis placera pengar i skatteparadis.

Men, som han säger …

Det är oklart om det stämmer överens med lagen. Den europeiska är inget problem, utan det är den svenska som är mer långtgående. Vi skulle vilja att det här området ses över.

Socialdemokraterna vill ytterligare att man ska kunna kräva miljömässiga och sociala klausuler i avtalen. Det skulle innebära att entreprenörer förbinder sig att anställa en viss andel funktionshindrade, långtidsarbetslösa och lärlingar etc. De som inte lever upp till dessa klausuler ska kunna sägas upp som leverantörer. Carin Jämtin säger …

Lagen om offentlig upphandling och lagen om valfrihet ger stiftelser, kooperativa och ideella föreningar möjligheter och icke-möjligheter att konkurrera på samma villkor som aktiebolag. För oss är det viktigt att man kan konkurrera med kvalitet och kanske inte på hur stor balansräkningen är. Kvaliteten är det viktigaste, inte ägarformen, och därför vill vi se över de här lagstiftningarna.

Det är bra att socialdemokraterna lyckats samla sig till dessa tankar. De ligger närmare de tankar som låg bakom att partiet ville pröva andra driftsformer i offentligt finansierade tjänster. Det fanns en, kanske blåögd, tanke om att öppna upp för eldsjälar att driva sådana typer av tjänster. I Eskilstuna fanns under några år ett kooperativ som levererade olika typer år av hushållstjänster i ett av stadens bostadsområden. I en upphandling blev de sedan utkonkurrerade av en privat aktör som pressade priset på sådant sätt att den kooperativa föreningen inte hade en chans. Idag är det alternativet borta.

Huruvida förslaget är tillräckligt långtgående i dagens verklighet låter sig ju diskuteras. Martin Klepke, LO-tidningen säger

Medan alliansens ambition genom diverse lagändringar har varit att tvinga kommuner och landsting att inordna sig i dagens system, så vill Socialdemokraterna luta sig mot det kommunala självbestämmandet. Varje kommun ska själv få bestämma. Den lokala eller regionala politiska majoriteten avgör. Kvar finns det faktum att utförsäljningar och miljardvinster av skattepengar alltså ska kunna fortgå föras ut i en kommun och stoppas i en annan.

Socialdemokraterna har åtminstone kommit med ett alternativ till den borgerliga regeringens enögda övertro på att överlämna så mycket som möjligt av skattefinansierad drift till privata aktörer.

Länkar: dn.se, Ekot, Ekot, di.se, LO-tidningen, ka.se

Andra som skrivit: Olas tankar, Martin Moberg, Helena Ericson

Industribloggare: Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 februari, 2012, i Politiska funderingar och märkt . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.