Om en nation som glider isär


Svenska Dagbladet (och E24) har idag en intressant artikel om hur motsättningarna och skillnaderna mellan de fattigaste och rikaste ökar i den förlovade förbundsstaten USA. New York Times har genomfört en undersökning som visar att 66 % av de svarande anser att det finns en stark konflikt mellan fattiga och rika i USA. 2009 lämnade 50 % ett liknande svar. Mark Salling, som arbetar för fristående organisationen Community Solutions, säger …

Så som det har utvecklat sig har de rika intagit förorterna och lämnat kvar de fattiga. Samtidigt som de fattigare dessutom bara blir fattigare fortsätter gruppen att växa eftersom medelklassen håller på att försvinna.

Det sker inte bara här i Cleveland utan i många andra städer i USA. Förlorar någon i familjen ett jobb är risken stor att familjen snart faller under fattigdomsgränsen. Marginalerna nu för tiden är väldigt små.

US Census Bureau har statistik som visar att antalet hushåll som drog in mer än 200.000 dollar per år låg ganska stabilt mellan 2009 och 2011. Däremot ökade antalet hushåll som tjänade högst 35.000 dollar markant. Antalet hushåll som nödgas ta emot understöd från staten har ökat.

Det är oroande att se hur USA allt mer glider isär. Det här är ju också en utveckling vi kan se i hela västvärlden. De senaste 20 åren har präglats av en skattepolitik som framför allt har gynnat de med de högsta inkomsterna. De som överallt särskilt har drabbats av dessa års politik är ju hushållen med de lägsta marginalerna. Politiken med att de rikaste hushållens överföd ska droppa ned till de fattigaste fungerar inte.

Länkar: SvD, E24, SvD, Ekot, LO-tidningen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 februari, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. det är just denna ”aftermath” som var väntad efter WTC 11/9 2001.- att man raserade
    hela ekonomin genom att döda 3000 människor uppe i tornen och därefter flera tusen
    andra som var amblulans polis brandkår och annan personal nere ibland rasmassorna.
    det var enkel matematik.
    ren och skär ondska helt enkelt.

%d bloggare gillar detta: