(S) har högre ambitioner


Under eftermiddagen satt jag med min dator ute på min altan för att lyssna till och se på Håkan Juholts tal från igår i Almedalen. Mycket av magin från talet försvann i solljuset och den lilla bilden på skärmen. Det som ändå kom fram var det självförtroende som finns hos den nye partiledaren för Socialdemokraterna. Talet var i sig en fortsättning på den strävan som funnits och finns för att smitta partiorganisationen med ett förnyat självförtroende och att få de många partiföreträdarna och -arbetarna att räta på ryggen.

Talet handlade om att motivera politikens roll före den snöda marknadskapitalistiska. Människorna ska vara medborgare i ett land och inte endast konsumenter på en marknad för tjänster. Det handlade om att ett samhälle där människor strävar efter att hjälpa varandra, att inte lämna människor efter eller ensamma när de behöver hjälp går före vissa skattesänkningar. Talet handlade om att bryta en utveckling där medborgarna tappar förtroendet för samhället, där människor börjar tro att när jag behöver hjälp finns ingen där. Talet är därför också ett budskap till de som lämnat (S) därför att man tappat förtroendet för partiet och möjligheterna att skapa ett solidariskt samhälle.

Håkan Juholt uppehöll sig vid de uppdrag som han fått med sig från partikongressen:

  • Barnfattigdomen
  • Marknaderna ska på- och omregleras
  • Översyn av pensionssystemet
  • En samlad översyn av skatterna

Håkan talade länge om villkoren på arbetsmarknaden. Tjänstemän vars arbetsvecka blir längre genom att man tar med sig arbetet till helger och semestrar, villkoren för invandrade som luras hit med falska förespeglingar etc. Han var tydlig med att staten måste ta ett större ansvar för den utveckling som sker på arbetsmarknaden. Alla har rätt till ett utvecklande och roligt arbete som sker till schyssta villkor. Han vill att staten satsar mer medel på forskning om det moderna arbetslivet, att Arbetsmiljöverket för ökade medel för att säkerställa fler och säkrare arbetsplatser.

Det var, på det sättet, ett mycket ideologiskt hållet tal. Budskapet var det tydliga – att Socialdemokraterna har högre ambitioner med Sverige än vad den sittande borgerliga regeringen har. Regeringen har ju själva tydliggjort att man på egen hand saknar möjlighet att forma sina utmaningar. Det ska man ordna genom en framtidskommission som vi övriga som skattebetalare ska finansiera.

Det är klart att de borgerliga partierna – framför allt Moderaterna – börjar bli nervösa. De har därför skapat en webplats för att skapa bilden av Håkan Juholt som en man med spenderbyxorna på utan idéer om hur allt ska finansieras. Det är inte säkert att Moderaterna tjänar på en sådan taktik. Men självklart måste (S) börja formulera praktisk politik som kan presenteras för väljare och sympatisörer. Under talet presenterades ett antal sådana politiska förslag. Mer kommer säkert under hösten i samband med att regeringen presenterar sitt förslag till höstbudget.

Länkar: Ekot, Ekot, di.se, dn.se, dn.se, SvD, Rapport, SvD, Ekot, dn.se, SvD, LO-tidningen, LO-tidningen, d.a.

Andra som skrivit: Martin Moberg, Lena Sommestad, Martin Moberg, Röda Berget, Martin Moberg, (S)ebastians tankar, (S)ebastians tankar, Martin Moberg, Martin Moberg, Tokmoderaten, Leine Johansson, Kent Persson, Löntagarbloggen, Löntagarbloggen, Liv Beckström

Industribloggare: Eli Abadji, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 juli, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för (S) har högre ambitioner.

Kommentarer inaktiverade.