Yrkeslinjerna sjunker i storstäderna


Jag läste i dagens DN (pappersupplagan) att det nu är klarlagt att antalet förstahandssökande till gymnasiets yrkeslinjer sjunker. DN har granskat situationen i storstadslänen Skåne, Göteborg och Stockholm. Charlott Andersson, chef för gymnasieantagningen i Stockholms län, säger till tidningen:

”- Trenden har hållit i sig från första antagningen via omvalen till slutantagningen. Det är absolut en stor förändring som har skett, men vi vet inte vad det beror på. Mina tankar är att det kan bero på att man inte med automatik får högskolebehörighet på yrkesprogrammen, men det kan även ha lockat eleverna att det nu finns fler högskoleförberedande program att välja.”

Denna för, Hr. Statsrådet Björklund, så viktiga fråga riskerar att bli en katastrof för det svenska näringslivet. Ministern ville göra de ungdomar som valde yrkesförberedande program en tjänst. De skulle slippa teoretiska kurser i förhoppningen att färre ungdomar skulle hoppa av gymnasiet.

Men det är tydligt att ungdomarna är klokare än ministern. I framtidens arbetsliv behöver man en bättre utbildning och att vara beredd att bygga på sin utbildning löpande. Björklund verkar ha en dålig uppfattning om vad framtidens arbetsliv kräver. Nu riskerar den svenska industrin att få brist på kompetent personal och de svenska kommunerna och landstingen detsamma.

Tidningen skriver lakoniskt att ”Jan Björklund via sin pressekreterare avböjt att kommentera”. Men det är ju klart – han har ju tidigare deklarerat att det dröjer många år än innan han är beredd att ta ansvar för tillståndet i den svenska skolan.

Länkar: Ekot

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige

Industribloggare: Eli har ett Sommarparty!, Leine hoppas att svenskarna har genomskådat dem, Camilla skriver att kampen är lika aktuell och om sina intryck från Almedalen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 juli, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Yrkeslinjerna sjunker i storstäderna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: