Om politik för ökad disciplinering


Det bör finnas större möjlighet att minska socialbidraget.

En arbetsgrupp inom Moderaterna arbetar på förslag som ska göra det möjligt att minska försörjningsstödet för de som inte anses vara tillräckligt aktiva arbetssökare. Det verkar som om det största borgerliga partiet anser människor som lever på försörjningsstöd som varande särskilt slöa och ansvarslösa typer.

Det finns förstås många anledningar till att människor hamnar i ett läge där man kan behöva försörjningsstöd från sin kommun. Socialtjänsten ska vara den enhet som fångar upp de människor som på inte annat sätt kan försörja sig själva. Orsakerna kan vara många till att man hamnar i en sådan ekonomisk situation där man tvingas uppsöka socialkontoret.

För många är stunden då man lever på försörjningsstöd kort och övergående för andra kan man hamna länge i den situationen. Det bästa sättet att lösa den situationen är ju att man genom eget arbete får möjlighet att uppbära en lön. Socialtjänstens arbete är ju både att bedöma om man uppfyller villkoren för att erhålla försörjningsstöd men även arbeta med de berörda om att ta sig ur situationen.

Jag har ingen annan mening än att försörjningsstöd måste vara förbundet med olika typer av krav. Samtidigt ska ju trots allt försörjningsstöd ges till de människor som inte klarar sig själva. Det är samhället som måste garantera att människor har en rimlig levnadssituation.

De moderata tankarna riskerar att leda in på en farlig väg. Genom en allt mer misstänkliggörande politik gentemot människor som hamnat i ekonomiskt beråd urholkas snart den grundläggande sammanhållningen i samhället.

Bästa sättet att hjälpa människor ur en besvärlig situation är trots allt genom positiv påverkan och respekt för människans situation.

Länkar: dn.se, di.se, SVT

Andra som skrivit: Markus Mattila, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 mars, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Den största faran med de förslagen är att kommunen kommer att tillskansa sig billig personal. Det blir billigare att betala ut försörjningsstöd till de som ska jobba med mindre kvalificerade arbetsuppgifter inom kommunerna än att anställa. Dags för att göra en ordentlig utvärdering på hur många arbetstillfällen som trängs bort pga arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Jag skulle tippa på att det är minst 100 000 jobb som försvunnit pga detta