Sverige behöver en mer aktiv arbetsmarknadspolitik


Andelen som deltar i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat kraftigt sedan 2007.

Landsorganisationen (LO) argumenterar i en rapport för att öka satsningarna på arbetsmarknadsutbildningar. LO menar att rätt genomförda utbildningar innebär att arbetslösa ökar sina chanser till att få en ny anställning. LO hänvisar till jämförelser från 2005 och 2006 då 70 respektive 77 % av dem som fullföljde en arbetsmarknadsutbildning fick jobb efter utbildningen.

Den borgerliga regeringen har valt att satsa på andra typer av arbetsmarknadsåtgärder. Det handlar om sådant som praktik och jobb- och utvecklingsgarantins faser två och tre (idag kallad sysselsättningsfasen). Till det kommer att man valt att strama åt villkoren i arbetslöshetsförsäkringen.

Jag vet att det finns en diskussion kring nyttan med arbetsmarknadsutbildning av den typ som socialdemokratin står för. Ska en aktivare arbetsmarknadsutbildning vara meningsfull krävs en känsla för de behov som finns på arbetsmarknaden. LO:s ordförande Karl‑Petter Thorwaldsson säger att …

Arbetsmarknadsutbildning är ett viktigt instrument för att undvika flaskhalsar på arbetsmarknaden och för att främja strukturomvandlingen. Regeringens dränering av arbetsmarknadsutbildningen riskerar därmed att allvarligt försämra Sveriges förmåga till omställning i lågkonjunkturer, särskilt som man också försämrat möjligheten att kvalificera sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.

Utbildningar som genomförs i nära samarbete med och till de behov som finns borde innebära att arbetslösa ökar sina chanser att få anställning. Den svenska arbetsmarknaden befinner sig i en ständig omvandling. Då krävs insatser för att människor ska kunna byta till andra branscher.

Länkar: Arbetet, ka.se, da.se

Andra som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 mars, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Sverige behöver en mer aktiv arbetsmarknadspolitik.

Kommentarer inaktiverade.