Om att stimulera kunskap snarare än lågkvalificerade jobb


Vägen framåt stimulerar kunskap

Magnus Hedberg, samhällspolitisk chef Jusek, har skrivit ett angeläget inlägg om den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik. Regeringspartierna drivs ju av ambitionen att skapa en större andel av arbetstillfällen som kräver lägre formella kvalifikationer.

Därför har man stramat åt villkoren för arbetslöshetsförsäkringen. Anledningen att inte höja taket för den högsta ersättning en arbetslös kan få är ju för att hålla tillbaka löneutvecklingen i vissa branscher.

Genom att subventionera hushållsnära tjänster och restaurangpriser hoppas regeringspartierna att dessa branscher ska skapa nya arbetstillfällen. Genom subventionerna markerar man även att löneläget i dessa branscher egentligen är för höga. Därmed har politiken angett värde för dessa tjänster som inte motsvaras av verkliga kostnader för att producera dem. Långsiktigt ska förstås lönerna i dessa branscher hållas tillbaka.

Det är en rejäl omsvängning av arbetsmarknadspolitiken som den borgerliga regeringen står för. Magnus menar att …

DE främsta problemen på arbetsmarknaden är inte för få jobb med låga utbildningskrav. Det är snarare att det finns för få jobb för dem med längre utbildning. Det visar inte minst den forskningsrapport till Socialförsäkringsutredningen som presenterade i våras. I den framgår att lågkvalificerade jobb ofta utförs av individer med högre utbildning.

Hela 46 procent bland infödda svenskar, och 52 procent av invandrade svenskar, har i dag jobb som kräver lägre kvalifikationer än deras utbildningsnivå. Omkring hälften av alla anställda är därmed överutbildade i förhållande till vad arbetet kräver. Den dystra slutsatsen är att personer med längre utbildning konkurrerar ut lågutbildade från arbeten som de senare klarar.

Jusek vill snarare se en politik som stimulerar framväxten av arbeten som kräver högre kvalifikationer och högre löner. Magnus vill att arbetsmarknadspolitiken mer ska handla om en satsning på kvalificerade arbeten och en förbättrad matchning.

Den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik präglas av pessimism och missförtroende för människors inneboende kraft och möjlighet att utvecklas. Därför ser de ingen nytta i att verka för att alla elever ska få en kvalificerad utbildning. För en del elever ska det räcka med en kortare ”praktiskt” inriktad utbildning.

Regeringen har inget emot att en större andel av arbetskraften fastnar i det utanförskap som de med sådan emfas argumenterade för att deras politik skulle utrota.

Länkar: Folkbladet, SvD

Andra som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 juli, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om att stimulera kunskap snarare än lågkvalificerade jobb.

Kommentarer inaktiverade.