Om en satsning på jämställdhet


Ett av LO-förbundens viktigaste gemensamma avtalskrav var att få till stånd en avtalsförsäkring som ger ett tillägg vid föräldraledighet. Förhandlingarna, som fördes mellan LO och Svenskt Näringsliv, ledde till att en ny försäkring börjar gälla från och med den 1 januari 2014 . Föräldrar som tar ut en sammanhängande period av föräldraledighet kommer att få en ersättning motsvarande 10 % av lönen i upp till 180 dagar.

Jag är faktiskt ganska stolt över att LO-förbunden valde att driva denna fråga. Denna försäkring innebär förhoppningsvis att fler pappor väljer att ta ut föräldraledighet både oftare och längre än vad fallet är idag. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, säger att …

Med nya avtalet borde pappor­na ta större ansvar eftersom de får mer pengar när de är föräldra­lediga. Nu kan de ta ut hälften av ledigheten för barnet och få föräldralön under hela den tiden, och det är dit vi vill komma.

En anledning till att kvinnor hamnar efter i löneutvecklingen handlar om att de tar större ansvar för barnen. Jag hoppas att papporna med stöd av denna nya avtalsförsäkring stärker sin situation i förhandlingarna runt köksbordet.

Länkar: Ekot, Arbetet, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 april, 2013, i Fackliga frågor, Jämställdhet och märkt , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

  1. Det är kvinnorna som styr hur länge de vill vara
    hemma och hur länge mannen får vara det.

  2. Två enkla frågor skulle jag vilja ha svar på:

    – Varför vet facket bättre vilka behov de enskilda familjerna har än familijerna själva?

    – Varför har inte jag hamnat efter i löneutvecklingen trots att jag tagit det största ansvaret för barnen?

    • Göran Johansson

      Svaret på den första frågan är att försäkringen gynnar mammor som pappor. Den andra frågan kan jag knappast ha nåt svar på.

    • Jag känner en aning ”post-myrdalsk förmer-attityd” bakom ditt svar. Varför skulle inte familjerna själva veta bäst vad som är bäst för dem? Blir det bättre om någon annan (typ Alva Myrdal förr) skulle tala om för dem vad de skall göra? Det känns nedsättande och nedvärderande.

      Svaret på den andra frågan är att man oftast inte bryr sig att man hamnat efter. Många kvinnor vill gärna se sig som hjälplösa offer vilket är helt fel i ett samhälle som vårt: här har du verkligen flera chanser, på alla nivåer, OM DU BARA SJÄLV VILL. Du kan – om du vill – vidareutbidla dig även ganska högt upp i åldrarna. Jag vet ty jag har gjort det.

    • Göran Johansson

      Tjaa, jag känner mig inte särskilt Myrdalsk. Vad LO gjort är att ordna en försäkring.