Om ett strängt, formalistiskt och detaljinriktat UD


Det är nog inte jag som ska fundera på om man ska byta arbete.

OmVärlden skriver i en artikel att i en konsultrapport skriven av Ramböll får biståndsminister Gunilla Carlsson och den politiska ledningen skarp kritik för sitt ledarskap.

Enligt rapporten och av ministern själv har det uppkommit en förtroendeklyfta mellan anställda tjänstemän och den politiska ledningen på UD.

Ramböll har intervjuat ett 30-tal personer från UD:s politiska ledning och från tjänstemannasidans ledning. Av rapporten framkommer att krisen har lamslagit och försvårat arbetat på departementet. I rapporten sägs att …

Sida, som i dagsläget sades vara en mycket stukad myndighet, påstås i många fall acceptera och samarbeta i en långt högre utsträckning än vad de borde och i många fall helt utan styrsignaler eller med motstridiga signaler.

Rapporten meddelar att rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän delvis är upp- och nervänd. Den politiska ledningen lägger ”oändligt mycket tid” på att rätta PM och faktaunderlag från tjänstemännen. Samtidigt efterfrågar den politiska ledningen fler inspel från tjänstemännen om innehållet i politiken.

Ekot diskuterar rapporten med Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap. Han menar att rapporten visar på hur allvarlig situationen har blivit på departementet. Han tror inte det är möjligt med en enkel omstart med tanke på vad som framförs i rapporten. Den enda realistiska lösningen är att byta folk.

Det är möjligt att Torbjörn Larsson har rätt i att personer behöver bytas ut. Gunilla Carlsson kan knappast undandra sig ansvar för den uppkomna situationen. Men det känns idag som ganska osannolikt att skiftet sker på högsta politiska ledningsnivå. Men den som lever lär väl få se vad som händer.

Länkar: OmVärldenOmVärlden, Ekot, di.se, Ekot, Ekot

Andra som skrivit: Martin Moberg

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 april, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Är inte det STÖRSTA problemet på SIDA att de som tillbringat decennier på denna arbetsplats av karaktären skyddad verkstad vägrar att acceptera de nya ritklinjer som kommit och gör sitt bästa att på alla sätt motarbeta den politiska ledningen? Att Gunilla Carlsson bara orkar med dessa gamla gubbar!

    • Göran Johansson

      Ramböll verkar inte dela din uppfattning i frågan.

    • Nja, Ramböll har ja haft en hel del projekt finansierade av SIDA i det förflutna. Nu faller många av dessa inkomstkällor bort. De är part i målet mot Gunilla Carlsson. Därför kan jag inte hleler ta deras kritik på blodigt allvar. De talar i egen sak!