Det har varit löjligt enkelt att ägna sig åt skatteflykt


Nordiska skatteägare

De nordiska länderna kommer att samarbeta i att leta upp pengar som undandragits skatt. Genom nordiska ministerrådet har det bildats en arbetsgrupp mot skatteflykt (Nais).

Det finns en styrelse bestående av 16 ledamöter från de nordiska länderna. Till det kommer omkring 300-400 skatteexperter från de olika länderna. De ska gemensamt leta efter spår som kan leda till upptäckt av skattesmitning. Gruppen ska även bygga upp relationer med före detta skatteparadis där man nu börjar leta efter gömda pengar.

Torsten Fensby, projektledare på Nordiska ministerrådet, säger till SvD att …

Det har varit löjligt enkelt att ägna sig åt skatteundandragande sedan avregleringen i slutet på 80-talet. Nu när de sista skatteparadisen är på väg bort kommer det att bli svårare att gömma sig. Jag tror vi kommer att få se en ny attityd till internationell skatteflykt i framtiden.

Eftersom det handlar om stora pengar delar jag Torstens förhoppningar med detta samarbete. Det är heller inte orimligt att man även jagar de personer som ”trollar” bort inkomster från beskattning. Den politiska inriktningen idag handlar om att jaga personer som (eventuellt) fuskar eller överutnyttjar våra socialförsäkringssystem. Det går alltid att tvista om var det försvinner mest pengar. Men ska det svenska välfärdssystemet hålla gäller det både att alla bidrar och att man minimerar missbruk med systemet.

Länkar: SvD, SvD, Ekot, SVT, dn.se, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 mars, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det har varit löjligt enkelt att ägna sig åt skatteflykt.

Kommentarer inaktiverade.