Statsministern gillar morötter


Det krävs att vi jobbar lite mer och lite längre upp i åren.

Framtidskommissionen – den borgerliga regeringens organ för att utveckla framtida borgerlig politik – har presenterat en ny rapport. I den nya skriften med titeln ”Framtidens välfärd och den åldrande befolkningen” beskrivs vad som krävs för att säkra framtidens välfärd.

Vi har hört det förut. Vi måste arbeta mer och längre. Att höja skatterna är, enligt utredningen, inte en framkomlig väg. Rapporten förordar att pensionsåldern ska följa den aktuella medellivslängden.

Dagens Nyheter frågade statsministern vilka idéer han har för att få fler att arbeta längre. Fredrik Reinfeldt förordar bruket av morötter för att få fler människor att arbeta längre. De som är ädre än 65 år får ju dubbla jobbskatteavdrag. Fredrik fortsätter …

Jag kan konstatera att det är en morot som fungerar. Jag ska inte utesluta ytterligare morötter.

Huruvida mer morötter för de arbetande inom särskilt LO:s verksamhetsområden hjälper dem får ju stå för vår aller vetande statsminister. Jag hyser dock viss tveksamhet till hans fromma förhoppning. Verkligheten visar ju faktiskt på något annat. Mårten Blix, utredningens sekreterare skriver att …

De största hindren för att förlänga arbetslivet är åldersgränser i olika avtal på arbetsmarknaden och förlegade attityder om den äldre arbetskraften.

Arbetsmiljö, arbetsförhållanden och olika avtal behöver anpassas till att arbetskraften blir äldre. Det handlar om ledarskap, ergonomi, kompetensutveckling och ökad flexibilitet.

Det kommer förmodligen ett lagförslag om att ge arbetstagare rätt att arbeta kvar till 69 års ålder (idag 67 år). Det är en reform som organisationen Företagarna ogillar och absolut inte önskar.

Det krävs nog faktiskt mer än enbart morötter för att möjliggöra för fler att arbeta längre.

Länkar: dn.se, di.se, vlt

Andra som skrivit: Niklas Hjert

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 mars, 2013, i Fackliga frågor, Pension, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

  1. Jag tycker man ska införa det som alltid varit på tv-apparater. Nämligen licens.
    Licens som betalar välfärden, arbetslösheten sjuktalen o.s.v
    Likt att tv-program i SVT inte kan göras om vi inte betalar licens.
    Så kan inte människan få ett vettigt liv om maskiner tar över och inte levererar.

    Licens på varenda maskin skulle rädda välfärden. Från maffiga gruvmaskiner till
    mannen eller kvinnans massageapparat för att uppnå klimax i vår välfärd.
    Jobb måste utföras det vet vi alla för att vissa saker ska uppnås.
    Men måste det alltid vara det viktigaste och ska jobblinjen vara så viktig
    så man t.o.m förstör både sjukförsäkring a-kassa.

    Det anser inte jag.

    Varför ska människan beskattas men inte den maskin som tar av dem jobben.

    • Allan Larsson förde fram tankar om produktionsfaktorskatt om jag inte minns fel. det var nog mer än 30 år sen. En intressant tanke då och inte mindre intressant nu

    • Men …. maskinen beskattas ju! Har du hört talas om 25 % moms? Och även maskinunderhållet kostar ju vilket beskattas igen med 25 % moms.

  2. ”Vi måste arbeta mer och längre. Att höja skatterna är, enligt utredningen, inte en framkomlig väg. Rapporten förordar att pensionsåldern ska följa den aktuella medellivslängden.”

    Tycker inte du att detta är en sund linje, rent generellt? Eller sänkt pension i motsvarande grad, livet ut, är en bättre lösning?

    • Göran Johansson

      Jag kan acceptera att pensionsåldern kopplas till medellivslängden. Men det behövs rätt då ordentligt arbete för att möjliggöra för fler att arbeta den tid som krävs.

  3. Leif Andersson

    Arbeta längre för att politikerna ska kunna fortsätta pensionera sig vid 50 års ålder. Skulle inte tro det…