En moderat taktisk reträtt


Tydliga krav på välfärdens alla aktörer.

DN Debatt gör Peter Norman och Anna Kinberg Batra (Moderaternas arbetsgrupp Trygga tillsammans) en taktisk reträtt i frågan om lagen om valfrihetssystem.

Moderaterna uttalar nu att man, åtminstone tillfälligt, inte kommer att driva frågan om att göra lagen obligatorisk i alla kommuner. De säger saker som även jag inte har några som helst problem med att hålla med om . Peter och Anna säger vackra saker som att …

Ordning och reda i välfärden är en förutsättning för att säkra hög kvalitet och god tillgänglighet. Arbetet för att förbättra välfärdens innehåll är betydligt mer angeläget än frågan om driftsformer eller vem som är huvudman.

Välfärdens uppdrag är att möjliggöra social rörlighet i samhället, att hjälpa människor tillbaka ifrån svårigheter, och ge trygghet i livets utsatta skeden. Skolan ska ge utrymme för alla att utvecklas utifrån sin egen potential och vilja. Vård ska ges efter behov, finnas tillgänglig oavsett när i livet behoven uppstår och aldrig vara beroende av den egna betalningsförmågan.

Äldre ska känna trygghet i att äldreomsorgen gör det möjligt för oss att leva hela livet med så god livskvalitet som möjligt.

Men det är väl när de vackra orden ska omvandlas till praktisk handling som man ser skillnaderna mellan partierna. Det hör ju till sakens natur att alla politiska partier enbart önskar det bästa för  medborgarna. De vackra orden kan vara gemensamma – men det är verktygen som skiljer dem åt.

Peter och Anna är dock tydliga med att markera att Moderaterna inte kommer att tveka att göra lagen om valfrihetssystem obligatorisk i det fall kommunernas handlingar innebär att ”… egenmakten inte säkras för alla människor”.

Det verkar dock som om Moderaterna har insett att väljarna inte riktigt accepterar det som händer inom dagens välfärdsproduktion. De väljer därför att positionera sig nära den socialdemokratiska linjen som den manifesterats innan den kommande (S)-kongressen. Det borde ju stärka den (S)-märkta inställningen i frågan om välfärdsproduktion.

Länkar: DN Debatt, SVT, SvD, di.se, Ekot, SVT

Andra som skrivit: Peter Högberg, Roger Jönsson, Ola Möller, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 mars, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Jag tror inte alls detta är en reträtt, det är en väl genomtänkt strategi.
    Sedan vad man sedan för för politik om man skulle vinna valet 2014 behöver inte stämma överens med det sagda.

    Jag tror man vill spela sosselight, samtidigt som man vill dra upp Centern, KD i opionssiffrorna
    Moderaterna går aldrig lita på alla ord som sägs är oerhört väl genomtänkta för att vinna folket.

    Men därefter göra nåt helt annat.

  2. Kent Karlsson

    Bert.

    Fast det här utspelet går ju tvärtemot C`s och KD`s linje då de vad jag förstår är väldigt mycket FÖR att införa LOV! Hjälpte tydligen inte med korvgrillning i Maramö, M kör över C och KD i alla fall och skälet är säkert enbart taktiskt för att lägga sig nära S och den allmänna opinionen!