Den svenska regeringens kamp emot visstidsdirektivet


En strid mot väderkvarnar och visstidsdirektiv.

I en pressinformation meddelas att …

Europeiska kommissionen har begärt att Sverige bringar sin lagstiftning i överensstämmelse med direktiv 1999/70/EG om visstidsarbete och förhindrar missbruk av på varandra följande visstidsanställningar.

Det nuvarande systemet i Sverige skiljer mellan flera typer av visstidsanställningar. Vissa är inte föremål för några begränsningar, medan det för andra typer visserligen finns begränsningar, men dessa tar inte hänsyn till varandra. Arbetsgivare kan därför kringgå begränsningarna genom att kombinera olika typer av visstidsanställningar för samma arbetstagare. Detta leder till att systemet inte omöjliggör att på varandra följande visstidsanställningar drar ut i det oändliga, vilket strider mot direktivet.

Problemet togs upp med Sverige redan 2007. Sveriges regering tog två lagstiftningsinitiativ för att uppfylla kraven enligt direktivet, men inget av dem gick igenom. Kommissionen kräver därför att Sverige intensifierar sina ansträngningar.

Begäran är utformad som ett motiverat yttrande i EU:s överträdelseförfarande. Sverige har nu två månader på sig att till kommissionen anmäla de åtgärder som vidtagits för att fullständigt genomföra direktivet. Annars kan kommissionen besluta att väcka talan mot Sverige i EU-domstolen.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström låter dock meddela att den svenska regeringens ståndpunkt är att man lever upp till EU:s lagstiftning. Hillevi säger till Ekot att …

Regerings uppfattning är att den svenska arbetsrätten står i samklang med EU-rätten, och den här frågan är ju inte avgjord än. Vi kommer lämna in våra ståndpunkter till EU-kommissionen och se på deras motivering, och sen får vi se vad fortsättningen blir.

Jag vill verkligen inte ändra reglerna!

I denna fråga liknar regeringen allt mer den kände riddaren Don Quijote i dennes strid mot de hemska, visade det sig, väderkvarnarna. Hillevi tror sig stå för det goda i motsats till den onda Europeiska Union som med tvingande regler ska orsaka ökad arbetslöshet i Sverige.

Den svenske ministern är övertygad om att obegränsade möjligheter för arbetsgivare att stapla korta anställningar innebär fler arbeten.

Genom sin kamp för att inte tvingas att ändra den svenska lagstiftningen kommer den borgerliga regeringen medverka till att anställda lever i otrygghet. Alltför många kommer att fastna i tidsbegränsade anställningar. Det finns branscher där arbetsgivare satt i system att ha en stor del av arbetsstyrkan på tidsbegränsade anställningar, trots att de egentligen har ett kontinuerligt behov av personal.

Länkar: fackligt.eu, SvD, Ekot, TCO-tidningen, Europaportalen, TCO, TCO, dn.se, TCO-tidningen, Fastighetsfolket

Industribloggare: Carola Andersson, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 februari, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Den svenska regeringens kamp emot visstidsdirektivet.

Kommentarer inaktiverade.