Anders Borg ställer villkor om förändrad a-kassa


En ganska stor arbetsmarknadsnyhet under helgen var den om att finansminister Anders Borg öppnar för att ta avskaffa, den så kallade, arbetslöshetsavgiften. Alla som är medlem i en arbetslöshetskassa betalar två delar i medlemsavgift – en avgift som ska finansiera kassans administration/verksamhet och en arbetslöshetsavgift.

Arbetslöshetsavgiften varierar beroende på arbetslösheten i aktuell a-kassa. Ju högre arbetslöshet desto högre avgift. Den teoretiska bakgrunden till denna avgift var att fackföreningar skulle ställa lägre krav på löner vid hög arbetslöshet. Detta förmenta syfte har inte fungerat. Den har endast tjänat till att skrämma bort medlemmar från a-kassor med hög arbetslöshet.

Det är förstås bra att finansministern öppnar för att ta bort denna avgift. Det har varit ett fackligt krav från dess införande. Dock väljer Hr. Borg att servera denna möjlighet som en godisbit i de pågående förhandlingarna om en ”jobbpakt”. Han hoppas att de fackliga organisationerna därmed villigare ska gå med på avtal om yrkesintroduktion – i första hand inom hotell, restaurang och handel. Men det är förstås viktigt som IF Metalls ordförande sade i lördags, att …

Det jag kan tänka mig som måste bli tydligare under de fortsatta samtalen, det är ju att det är en kombination av arbete och utbildning. Så att det inte blir en allmän lägre lön för unga människor.

IF Metall skrev ett sådant avtal redan för två år sedan. Det är ett alldeles utmärkt avtal som syftar till att ge unga människor som saknar relevant utbildning för industriyrket en bra ingång till arbetslivet. Genom avtalet ska man kunna anpassa praktisk och teoretisk utbildning för att öka chansen till ett arbete.

Det handlar inte om att enbart sänka lönen för unga människor. Det är viktigt att liknande avtal på arbetsmarknaden inte leder till en sådan utveckling.

Länkar: Ekot, Ekot, dn.se, dn.se, di.se, SvD, Ekot, dn.se, dn.se, di.se, Fokus

Andra som skrivit: Ola MöllerMats Essemyr, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 november, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Jag fick en elak tanke … dryg (!) som jag är.

    Vad kommer man att säga från den fackliga sidan om Borgs ändring med sänkta a-kasseavgifter ändå INTE leder till ökad tillströmning till facken? Vad/Vems blir felet då?

    (Det är nämligen ett helt tänkbart scenario. 150,000 a-kassemedlammar får ju i dagsläget ändå ingen ersättning från a-kassan pga icke-fullgjort arbetsvillkor.) MVH

    • Göran Johansson

      Inte tror jag på någon invasion till medlemstillströmning för det här. Möjligen att Hotell och Restarang Facket får det lättare att rekrytera. De tillhör de med den högsta avgiften till a-kassan och med de lägre lönerna.

  2. Volvokoncernen kommer att starta en egen utbildning för arbetslösa ungdomar. Företaget vill försäkra sig om att få personal i en tid när få unga satsar på en framtid i industriproduktionen.

  1. Ping: I morgon ska Ulf Kristersson svara på frågor om sitt siffertrixande | LO Bloggen