Om vådan av att gå sjuk till jobbet


För ett par veckor sedan rapporterade tidningen Arbetet om att sjuknärvaron på jobbet ökar. Mer än två miljoner anställda går till jobbet sjuka fast de borde stanna hemma. Detta gör man som ett genomsnitt två gånger om året.

Statistiska Centralbyrån (SCB) genomför en undersökning vartannat år för Arbetsmiljöverkets räkning. Det visar sig att denna senaste undersökning visar att antalet sjuknärvarande ökat med tre procentenheter sedan förra gången. Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, konstaterar att …

En hög sjuknärvaro kan med stor sannolikhet sluta med en lång sjukfrånvaro som kanske hade kunnat förhindras med en kort sjukskrivning.

Gunnar Aronsson som är professor på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet delar in personerna med hög sjuknärvaro i tre olika grupper:

  • de som har yrken med låg lön,
  • personer med otrygga anställningar, samt
  • högutbildade med specialkompe­tens, som kan vara svåra att ersätta.

Artikeln hänvisar till en del forskning som visar hur utsatta grupper och de som har en osäker koppling till arbetsmarknaden tenderar att oftare gå till sitt arbete sjuka. Det är knappast särskilt svårt att inse. Men som artikeln även diskuterar finns detta fenomen även bland grupper med en stark ställning på arbetsmarknaden. Här handlar det snarare om en känsla av ”oersättllighet” som gör att man tar sig till sitt arbete trots att det borde vara bättre att stanna hemma. På många arbetsplatser har man stramat åt bemanningen på ett sådant sätt att det blir problem att klara sina arbetsuppgifter om någon är borta från jobbet. Denna press från arbetskamrater är svår att stå emot, därför blir det lätt att man ändå tar sig till sitt arbete.

På kort sikt sparar arbetsgivare och samhälle pengar på att människor går till sitt arbete trots att man borde stanna hemma. Det kan ta längre för mig att bli frisk om man trots sjukdom går till arbetet. På längre sikt riskerar man att bli långvarigt sjukskriven i stället för att stanna hemma vid kortvarig sjukdom. Det är en oroande situation att anställda inte vågar/kan vara hemma när man är sjuk. Det behövs bättre incitament för arbetsgivare för att verka för att minska den långvariga sjukfrånvaron. I det paketet måste finnas åtgärder som gör det ”tillåtet” att stanna hemma för att kurera sig och för att undvika att smitta ned övriga anställda.

Det är lätt att säga men jag måste medge att jag inte har något enkelt svar på hur detta ska se ut.

Länkar: Arbetet, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 september, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om vådan av att gå sjuk till jobbet.

Kommentarer inaktiverade.