Ökande klyftor bland unga människor


SVT presenterar idag två intressanta nyheter om situationen på den svenska arbetsmarknaden. I den första berättar man att ”sysselsättningsfasen (FAS3) är en större ”arbetsgivare” än de största företagen i Sverige. Den andra nyheter låter berätta att Ungdomsstyrelsen konstaterar att klyftorna växer bland unga människor i Sverige. Det rapporterna har gemensamt är att den långa arbetslösheten växer. I maj i år var över 30.000 personer ”sysselsatta” i sysselsättningsfasen. Ungdomsstyrelsens rapport berättar att den långa arbetslösheten bland unga har ökat med 63 %. Maria Nyman, Ungdomsstyrelsen, säger …

Den stora skillnaden är just för de som varit arbetslösa länge, det vill säga långtidsinskrivna, de som varit arbetslösa mer än två år. Den gruppen har ökat radikalt.

Detta visar tydligt att den borgerliga regeringens politik inte fungerar. Trots rabatter och subventioner till arbetsgivare ökar arbetslösheten bland stora grupper av arbetslösa. Det de har gemensamt är att de som kollektiv saknar relevant utbildning och kunskaper för det arbetsliv som växer fram i Sverige. Regeringen hoppas att genom att skapa en större låglönemarknad med arbetsuppgifter som inte kräver någon längre skolbakgrund skapa fler arbetstillfällen. Det är möjligt att en sådan strategi kommer att fungera på längre sikt. Frågan är bara om det är en sådan arbetsmarknad vi vill ha i Sverige? Det kommer att skapa en större underklass som jagar runt i jakten på korta påhugg. Det kommer att innebära att fler människor fastnar i fattigdom och torftigare levnadsmiljöer.

Industribloggare: Carola Andersson, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 juni, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.