Tvärsäkra påståenden är inte detsamma som sanningen


Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna, har i flera inlägg påstått att höjda sociala avgifter innebär att en 14.000 arbetstillfällen skulle försvinna. Han har aldrig angett någon särskild källa för sitt påstående. Det finns en broschyr som hänvisar till beräkningar av finansdepartementet. Svenska Dagbladet har granskat den borgerliga partisekreterarens och de borgerliga partiernas tvärsäkra påståenden i denna fråga.

Tidningen konstaterar att …

Beräkningarna bygger alltså på antaganden om hur känslig efterfrågan på arbetskraft är om lönekostnaderna förändras – inte vad som har hänt i verkligheten.

De borgerliga partiföreträdarna försöker koka på soppa på spik och på det sättet etablera en sanning i det allmänna medvetandet. Sanningen är att ingen vet huruvida rabatten för att anställa ungdomar genererat några nya arbetstillfällen. Av samma anledning kan man heller inte påstå att arbetstillfällen skulle försvinna om rabatten försvinner.

 Slutsatsen är att Kent Persson får gult ljus av SvD.

Andra som skrivit: Peter Andersson, Peter Andersson, Thomas Böhlmark

Industribloggare: Leine Johansson, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 maj, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Tvärsäkra påståenden är inte detsamma som sanningen.

Kommentarer inaktiverade.