Mer än 100.000 elever saknar skolbibliotek


Igår kväll hittade jag ett inlägg i Svenska Dagbladet skrivet av Karin Linder, förbundsordförande DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation. Artikeln verkar inte ha väckt någon större uppmärksamhet eller kommentarer.

Inlägget berör det faktum att endast 63 % av de skolenheter (av 6.000) som fått enkät från Kungliga Biblioteket (KB) har besvarat den – trots att sju påminnelser skickats ut. Detta innebär att ett stort antal skolor begår myndighetstrots. Rektorer och skolansvariga har nämligen en skyldighet att besvara denna enkät.

Men trots denna dåliga svarsfrekvens kan KB konstatera att över 100.000 elever går i skolor som saknar biblioteksfunktion. Förmodligen kommer denna siffra att stiga allt eftersom man får in fler svar. Det verkar som om skolor med bibliotek har svarat i högre grad än de andra.

Karin spekulerar i varför så många skolor ännu inte har svarat på enkäten från KB. Det är nämligen som så att från och med juli 2011 ska alla elever ha tillgång till skolbibliotek. Det finns därför en ”risk” att skolor blir av med sina tillstånd att bedriva skolverksamhet om man inte uppfyller gällande krav.

Karin uppmanar den ansvarige ministern att agera i denna fråga och avslutar sedan sitt inlägg med …

Det är bland dagens skolelever vi kan finna morgondagens forskare, men utan bibliotek i dagens skola lär det inte bli mycket bevänt med vare sig forskning eller läsning i morgondagens högre skola.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 april, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Mer än 100.000 elever saknar skolbibliotek.

Kommentarer inaktiverade.