Industrins avtalsmärke håller


Parterna inom Handelns område nådde igår ett avtal som gjorde att varsel om strejk inte behövde verkställas. Parterna nådde kompromisser på flera områden som gjorde att vardera sidan kan känna att man fått något. Handels kan säga att man ordnade löneökningar (åtminstone i procent) som blev högre än de som arbetarna i industrin erhöll. Löneökningarna blir högre i detaljhandelsavtalet än i Partihandelsavtalet vilket väl gör att man fått i genom någon form av jämställdhetspott (lönerna är ju betydligt lägre inom butiker än de på lager). Priset för dessa högre löneökningar ”betalas” genom att lägstalönerna bara höjs med motsvarande 80 % av de garanterade nivåerna för de redan anställda. Detta, tillsammans med andra åtgärder, gör att den totala kostnadsökningen hamnar på 2,6 % på helårsbasis – vilket motsvarar löneökningarna inom industrin.

Att lägstalönerna höjs med ett lägre belopp än för övriga utgående löner innebär förstås en något vansklig väg för Handels att ta. Som Tommy Öberg säger

… de som börjar arbeta inom handeln får starta sin yrkesbana på en lägre lönenivå än vad som varit fallet om ingångslönen hängt med uppåt i samma takt som genomsnittslönerna.

Att i framtiden höja de här anställdas löner till den nivå som de redan anställda har kan skapa problem. Avgörande blir om pengarna för uppjustering ska tas från en gemensam pott eller om arbetsgivaren är beredd att betala uppjusteringen vid sidan om.

Min erfarenhet säger ju att vilken lön man startar på i hög grad styr löneläget inom hela företaget. På arbetsplatser där man blir anställd på avtalets lägsta löner där tenderar det totala löneläget att vara lägre än på arbetsplatser där ingångslönerna är högre. Det finns här en risk att Handelns totala löneläge på längre sikt sjunker relativt andra branscher.

Det ska bli intressant att se om de förbund som står i tur är beredda att välja samma väg som Handels gjort för att tillförsäkra högre löner för de anställda. Det är i vilket som helst tydligt att industrins norm för lönekostnadsökning fortfarande håller.

Länkar: Arbetet, Arbetet, da.se, Lag & Avtal, Arbetet, di.se, dagens arena, Ekot, dn.se, di.se, di.se, vlt, dn.se, Ekot, SvD, Rapport, di.se, Arbetet,  Lag & Avtal, ka.se, Kollega, Handelsnytt

Andra som skrivit: Löntagarbloggen, Peter Johansson, Martin Moberg, Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 13 april, 2012, in Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Industrins avtalsmärke håller.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: