Staten bidrar till lönedumpning


Dagens Arbete rapporterar idag att Riksdagens utredningstjänst konstaterat att 10 % av de lönebidragsanställda (inkl. trygghetsanställning och utvecklingsanställning) erhåller en månadslön under 17.000 kr. Inom IF Metalls största avtalsområde är den lägsta lönen efter 1 februari ca 17.500 kronor (och innan det datumet ca 17.000 kr). Detta skulle innebära att stora grupper erhåller en lön som är sämre än den angivna lägsta lönen i gällande branschavtal.

Enligt regeringsbeslut har Arbetsförmedlingen att tillse att anställda med lönebidrag erhåller en lön likvärdiga med de kollektivavtal som råder för aktuell bransch. Det är allvarligt om inte myndigheten klarar av att utföra sitt uppdrag på ett korrekt sätt. Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, säger till tidningen att …

I förlängningen innebär det här att staten subventionerar arbetsgivare som betalar löner under kollektivavtalens nivåer. Det undergräver kollektivavtalen, som regeringen säger att man värnar.

Det återstår att se vad denna rapport leder till för slutsatser och åtgärder från Arbetsförmedlingens och regeringens sida.

Länkar: da.se, dn.se, Rapport

Industribloggare: Kaj Raving, Eli Abadji

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 april, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Staten bidrar till lönedumpning.

Kommentarer inaktiverade.