Kampen för full sysselsättning är arbetarrörelsens mest grundläggande uppgift


Wanja Lundby-Wedin och Ola Pettersson står som undertecknare av ett inlägg från LO i dagens SvD Brännpunkt. De argumenterar för en annan arbetsmarknadspolitik under följande rubriker där man anser att utmaningarna är störst:

 • Svag förankring på arbetsmarknaden
  LO föreslår, bland annat, ett nytt kunskapslyft och att antalet subventionerade anställningar ökas. Vidare vill man se åtgärder för att komma åt den strukturella diskrimineringen på arbetsmarknaden.
 • Jämställdhet
  LO, tillsammans med medlemsförbunden, kommer att verka för att teckna avtal om rätten till fler heltider. Man vill dessutom att kommunerna bättre anpassar barnomsorgens öppettider för den verklighet där allt fler människor arbetar på obekväm tid. LO argumenterar även för att föräldraförsäkringen ska vara tredelad.
 • Arbeta ett helt arbetsliv
  LO vill  på detta område utreda en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring. Vidare önskar LO se en typ av delpension (min tolkning) som ett sätt att kunna förlänga arbetslivet för personer som annars skulle tvingas gå i pension tidigare.
 • Skolan som väg till arbetslivet
  LO motsätter sig förändringen då de yrkesförberedande programmen på gymnasiet inte längre ger högskolebehörighet. Det är tydligt att fler väljer bort denna typ av utbildningar efter förändringen. LO vill dessutom verka för fler typer av avtal ”på branschnivå om färdigutbildning för att stärka övergången från utbildning till arbete.”
 • Stabiliseringspolitik
  LO vill förändra arbetslöshetsförsäkringen på så sätt att de som blir ofrivilligt arbetslösa får ett fullgott ekonomiskt skydd. Vidare är LO positivt till att införa ett system med korttidsarbete vid kraftiga konjunkturnedgångar.

Detta är ju inte på något sätt en komplett politik för att få fler i arbete. Däremot innehåller detta goda idéer som väl förtjänar att tas på allvar och diskuteras. Detta program kommer att diskuteras på den kommande LO-kongressen och kan förstås komma att förändras efter den diskussion som kommer att ske därstädes. Två viktiga förslag som verkligen behöver diskuteras är möjligheten för äldre att kunna gå ned i arbetstid via någon typ delpension för att verkligen möjliggöra för fler att arbeta längre. Vidare är jag positiv till idén om en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring för att möjliggöra att fler kan komma tillbaka till ett avlönat arbete.

Länkar: SvD Brännpunkt, Arbetet, SvD, di.se, dn.se, dn.se, Arbetet, ka.se, Ekot

Andra som skrivit: Peter Andersson, Martin Moberg

Industribloggare: Carola Andersson, Leine Johansson, Eli Abadji, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 april, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Pension, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: