Stora förväntningar på (S)-budgeten


Media fortsätter att rapportera om den kommande socialdemokratiska budgetmotionen. Håkan Juholt framträdde i morgon-TV och kommenterade diskussionerna och ”stridigheterna” inom partiet. Den stora nyheten handlar om att partiet ändrat sig i frågan om RUT och ROT. Det vore synd att påstå att jag varit särskilt entusiastisk över de reformerna. De har framför allt gynnat de redan välbärgade. Vad det verkar kommer det i motionen föreslås att:

Avdraget för hushållsnära tjänster begränsas enligt förslaget till enbart barnfamiljer och pensionärer och halveras jämfört med nuvarande regler, från 50.000 kronor per person och år till 25.000 kronor.

Det smakar väl bättre i munnen än dagens system. Det är ju grupper som trots allt kan behöva ett ekonomiskt stöd för att klara ”livspussel” och allt vad det heter. Men jag vill nog veta mer om detta förslag innan jag bestämmer mig för om jag tycker detta är något bra eller om det enbart handlar om en taktisk förflyttning för att återta vissa väljargrupper. S-kvinnor visar dock ingen större glädje över förslaget. Lena Sommestad säger:

Vi har ett kongressbeslut på att inte ställa oss bakom rut och då tycker jag vi ska ta ett rejält omtag. Vad som är viktigt då är att se proportionerna i det här, att vi måste ha ett förslag som vänder sig till alla samhällsklasser inte bara mot dem som har allra högst inkomster. Vi kan säga att rut egentligen är ett brott mot traditionell välfärdspolitik i Sverige.

Partiet aviserar vidare en kraftig satsningutbildning. Man vill, bland annat, satsa på ett ”kunskapslyft” innebärande ökade medel till olika former av vuxenutbildning. Detta är en högeligen angelägen reform och satsning för framtiden. Den borgerliga regeringen inledde sin regeringsperiod efter valet 2006 med att kraftigt sänka bidragen till vuxenutbildning. I skuggan av finanskrisen återfördes en mindre del av dessa medel under det skrytsamma ordet ”satsning”. Det imponerade inte på någon med grundläggande kunskaper om de tidigare förhållandena.

Mest tillfredsställt är jag över den satsning man vill göra för att förbättra arbetslöshetsförsäkringen. Den socialdemokratiska partikongressen har tidigare beslutat att 80 % av löntagarna ska få ut 80 % i ersättning vid arbetslöshet. Det är en fullt rimlig målsättning!

Senast på onsdag kommer budgetmotionen att presenteras!

Länkar: LO-tidningen, SvD Brännpunkt, dn.se, Ekot, Rapport, Rapport, dn.se, SvD, di.se, Rapport, SvD, di.se, Rapport, Rapport, Ekot, di.se, SvD, Ekot, SvD

Andra som skrivit: Lena Sommestad, Mikael Damberg, Röda Berget, (S)ebastians tankar, Martin Moberg, Martin Moberg, Johan Westerholm, Mikael Damberg, Peter Andersson, LO-bloggen, Thomas Jansson

Industribloggare: Patrik Renfors, Eli Abadji

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 oktober, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.