Svenska Kyrkan lämnar Securitas


Den 21 mars skrev jag om den fackliga kritik som då lämnades om det svenska säkerhetsföretaget Securitas. Då skrev jag, bland annat, ”Den fackliga kritiken går ut på att man behandlar sina 280.000 anställda runt om i världen mycket olika. De behandlar anställda som slavar och att man har en antifacklig attityd.”

Idag meddelar Svenska kyrkan att de sålt av hela sitt aktieinnehav i detta svenska bolag. Anders Thorendal och Gunnela Hahn, Svenska kyrkan, skriver att:

Vårt baskrav är att företag som vi investerar i hanterar och följer upp sina risker vad gäller miljö, sociala frågor och affärsetik. Dessvärre har vi i analyser och samtal med Securitas inte fått förtroende för bolagets hållbarhetsarbete och vi har därför beslutat att sälja av våra innehav.

Snyggt jobbat, Svenska kyrkan! Idag är ni min:

Länkar: SvD Brännpunkt, dn.se, SvD, di.se

Industribloggare: Carola blir yr i huvudet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 juli, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Intressant med tanke på att Securitas tecknat ett internationellt ramavtal med UNI (det globala facket för handel och tjänster) där man förbinder sig att följa ILO:s kärnkonventioner. Hur tänker UNI agera?

    • Göran Johansson

      UNI har ju inga sanktionsmöjligheter. Det är bra att avtalet finns men facken har ju små möjligheter att agera om företaget inte lever upp till det. Men det kan aktieägarna göra.