FAS3 är verkningslöst och kränkande


Idag genomförde IF Metall och SSR ett gemensamt seminarium i Visby. Arrangörerna är överens om att jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 är verkningslöst och kränkande för de som deltar i den. Denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd bör avskaffas genast.

Anders Ferbe, vice ordförande för IF Metall, vill i stället att det satsas på ”utbildning på alla nivåer” då lågutbildade har svårare att få ett arbete. Anders förordade även kompetensutveckling och en trepartsuppgörelse om permitteringsstöd och utbildning istället för uppsägning vid nästa kris.

Christin Johansson, ordförande för akademikerförbundet SSR, menar för sin del att regeringen borde släppa arbetsförmedlingen fri i stället för att detaljstyra åtgärder och hur många som ska få dem. Hon sade vid seminariet:

Ge arbetsförmedlingen en bred palett att välja ifrån, där utbildningar är en viktig del.

Det kommer förstås att kosta en del att genomföra det som de fackliga organisationerna önskar. Men det anser man inte är några problem. Det är bara att avskaffa andra verkningslösa och ineffektiva åtgärder så som den sänkta arbetsgivaravgiften för unga liksom Rot- och rutavdrag. Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO:

Man kan utan problem frigöra 25 miljarder från meningslösa åtgärder och satsa dem på utbildning.

Den ende som under seminariet höll fast vid FAS3 som en del i att bekämpa långtidsarbetslösheten var Tobias Tobé (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Det är ju knappast något att förvåna sig över. Han har ju att driva regeringens politik i Riksdagen.

Det är knappast troligt att regeringen avser att genomföra den politik som IF Metall och SSR önskar. Det som återstår är att fortsätta driva opinion i frågan. FAS3 är från början ett provisorium och något som hjälper väldigt få av de långvarigt arbetslösa. De behöver andra och mer individanpassade åtgärder för att kunna bli anställningsbara igen. Det kan handla om grundläggande utbildning, påbyggnadsutbildning för att kunna återkomma till sin bransch igen, praktik allt det som kan påverka människor i en positiv riktning.

FAS3 är ett djävla skit som den borgerliga regeringen baxat hit! (Min kommentar!)

Länkar: LO-tidningen, LO-tidningen

Industribloggare: Camilla skriver om hållbart arbete, Kaj stänger för semester

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 juli, 2011, i Arbetsmarknadspolitik. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för FAS3 är verkningslöst och kränkande.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: