Om en solidaritetsbonus


Vi har ett gemensamt ansvar!

Den socialdemokratiska partistyrelsen vill att den kommande kongressen ska diskutera möjligheten av att genomföra en ”solidaritetsbonus”. Det handlar om det praktiska problemet att ett visst antal svenska kommuner fått ta större ansvar för att ta emot flyktingar medan andra kommuner inte gör det.

En del tunga socialdemokratiska kommunföreträdare har från och till anfört att man ska ta bort möjligheten för flyktingar att bosätta sig var de vill – och tvinga kommuner som inte ställer upp att göra det. Vad jag förstår så vill inte partistyrelsen föreslå en så drastisk åtgärd. Men eftersom man ändå inser att det finns ett problem kan man inte blunda för det. Stefan Löfven menar att …

I dag är det för få kommuner som tar ansvar för flyktingpolitiken och det är inte rimligt. Det är Sverige som land som tar emot flyktingar och då ska också alla kommuner vara inblandade och ta ansvar för det. Och är det så att man inte får ordning på det, att alla är med då får man vara med och betala i alla fall.

Frågan är verkligen värd att diskutera. Stefan har ju rätt i att det är Sverige som nation som tar emot människor. Samtidigt innebär detta både möjligheter och problem för de kommuner som får ta större ansvar för det praktiska mottagandet. Det är otvetydigt på det sättet att vissa flyktinggrupper har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Därför är det rimligt att kommunerna kompenseras för de ökade kostnader som kan finnas på kort sikt. Målet handlar ju om att de människor som kommer till Sverige ska bidra till det nya hemlandet genom sitt arbete och därmed som skattebetalare.

En risk som jag ser med att införa en solidaritetsbonus är att man cementerar uppdelningen mellan mottagande och icke mottagande kommuner. En sådan bonus kan bli en effektiv metod för vissa att betala sig fri från att ta emot vissa människor i sin kommun. Det finns ju redan en sådan tendens bland särskilt lågskattekommuner i de större städernas närhet. Man för en bostadspolitik som begränsar inflyttandet till kommunen till enbart egna bostäder.

Huruvida en solidaritetsbonus kan bli ett verktyg för att stödja de kommuner som i högre grad står som mottagare bör åtminstone prövas och utredas.

Länkar: Ekot, dn.se, SvD, di.se, SVT, dagens arena, Ekot

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Peter Högberg, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 februari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Åt h-e med omskrivningar. Detta är en ren flyktingsskatt som kommer att drabba de allra svagaste i samhället.

  2. Eufemismer: ”större ansvar” betyder att invånarna i t ex centrala Landskrona, i
    Södertälje och i Rosengård (Malmö) har fått sin livsmiljö ödelagd. Hur ska de
    ersättas för denna förlust?