Om en växande socialbidragsbomb


Det här är en socialbidragsbomb

På sin hemsida skriver LO att sju arbetslösa av tio inte får ersättning från arbetslöshetsförsäkring (a-kassa) eller aktivitetsstöd (Försäkringskassan). Det handlar om väldigt många människor – 545.000 personer. Till det kommer att de personer som får a-kassegrundad ersättning har minskat med 110.000. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger …

Det här är en följd av regeringens vårdslösa försämring av arbetslöshetsförsäkringen. Framförallt har det blivit svårare för löntagare med svag förankring på arbetsmarknaden och med deltid- och timanställningar att kvalificera sig till ersättning. Men försäkringen har också blivit dyrare och sämre, då avgiften höjts och ersättningen sänkts.

Denna utveckling har inte skett genom en slump. Det handlar om målinriktad och medveten politik där syftet är att jaga ut de arbetslösa i arbete. I den borgerliga idévärlden utgår man ifrån att arbetslösa som får ”för hög” ersättning väljer bort att söka arbete.

Det som hänt är att staten genom sina regelförändringar skickat räkningen till kommunerna. Reformeringen av arbetslöshetsförsäkringen har inte bidragit till att sänka arbetslösheten. Men de har lyckats med att göra de arbetslösa fattigare. Det är knappast något att skryta över – eller är det?

Länkar: Ekot, ka.se

Andra som skrivit: Martin Moberg, Roger Jönsson, Martin Moberg, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 februari, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

  1. Vilka är det som alltid motsätter sig en allmän a-kassa?

    Jo det är LO och Socaildemokraterna, så dessa 550.000 kan tacka er för att dom inte har Akassa idag.

    • Göran Johansson

      Du glömde nämna att Moderaterna motsätter sig en allmän a-kassa!

      Sedan är det en borgerlig regering vars reformering av arbetslöshetsförsäkringen som jagat bort massor av medlemmar från a-kassorna.

  2. Niklas, vilket svamel. Anledningen till dagens a-kassa regler satte Nya Alliansens år 2007 och är orsak till.dagens elände.
    Har inte ett dugg med att göra om eventuellt kommande förändringar. För övrigt så ville Socialdemokraterna vid valet år 2006 göra en uppräkning av a-kassan. För redan då så såg man problemet med eftersläpningen i ersättningsnivåerna.
    Från och med år 2011 är fattigdomsgränsen efter skatt per månad 10.700:- Denna nivån överstiger ej längre dagens a-kassan ( år 2013) vid högsta ersättningsnivån, utan blir en enkelbiljett rätt in i fattigdomsträsket.

  3. Att ökningen beror på förändrade regler är ju en analys som LO har gjort igenom sina politiska glasögon, det säger ju faktiskt ingenting.

    SD hade skylt på ökad invandring.
    Regeringen skyller på krisen.
    Socialdemokraterna/LO skyller på förändrade regler.
    Vänstern skulle säkert skylla på risk kapitalister osv.

    Faktum är att 435.000 saknade rätt till A-Kassa 2006, när S hade haft regeringsmakten sedan hedenhös.

    Sedan dess har det varit kriser och befolkningsökning och regelförändring, allt sammanslaget har nog bidragit till ökningen, men kom inte och säg att det ÄR och enbart är regelförändringen.

    LO&SAP kämpar för näbbar och klor mot obligatorisk och allmän A-kassa.
    Ingen A-kassa = ingen LO morot = Ingen propaganda kanal = Mindre Socialdemokratiskt parti.

    När det gäller ersättningsnivån så har dom allra flesta en kompletteringsförsäkring igenom facket, det är den nya moroten.. Titta på Unionens utveckling.

    • Göran Johansson

      Utvecklingen har eskalerat efter den borgerliga regeringens regelförändringar. Man har gjort a-kassan både dyrare och sämre för grupper som arbetar i branscher med högre risk för arbetslöshet.

  1. Ping: Om en växande socialbidragsbomb « Görans tankar och bagateller | Köpa hemsida av webbyrå