Ett femte jobbskatteavdrag kostar mer än det smakar


Jobbskatteavdrag innebär minskade skatteintäkter även om jobben blir fler

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, menar att den borgerliga regeringens hittills genomförda jobbskatteavdrag har bidragit till att skapa fler jobb. Däremot menar  han att ett femte sådant vore att gå för långt.

Konjunkturinstitutet (KI) bedömer att det 2015-2017 kommer att krävas budgetförstärkningar på nästan 30 miljarder kronor för att klara överskottsmålet. För att realvärdesäkra de offentliga utgifterna krävs enligt KI skattehöjningar på nästan 70 miljarder kronor. Lars Calmfors säger därför att …

I ett sådant läge är det svårt att se något utrymme för ett femte jobbskatteavdrag som gissningsvis skulle kosta 10–15 miljarder kronor. Det skulle allvarligt urholka förmågan att finansiera de offentliga utgifterna.

Den borgerliga regeringen har funnit skattesänkningar vara universallösningen för alla möjliga samhällsproblem. De har dessutom lönats väl för denna politik. Löftena om skattesänkningar på inkomster, fastigheter etc har tagits väl emot av en av höga boendekostnader pressad medelklass. Regeringspartierna kommer därför att i den kommande valrörelsen driva frågan om ett femte jobbskatteavdrag.

Men i ett läge med en åldrande befolkning och därmed betydelsen av att värdesäkra pensionssystemet och kvalitetssäkra äldreomsorgen kanske det är möjligt att övertyga väljarna om att vara försiktig med att genomföra ofinansierade skattesänkningar.

Ibland är det lättare att sälja in kortsiktig vinning än den långsiktiga nyttan. Här ligger den stora utmaningen för de partier som vill överta regeringsmakten 2014.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 februari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Finns inget som bevisar tydligt att Jobbskatteavdraget gett fler jobb.
    Det har skapat fler fattiga och ökat kriminaliteten och fört över kostnader till Samhället som istället kunde gått just till arbetslösa, sjuka.

    Jobbskatteavdraget är kort sagt ett hån mot de som står utanför arbetsmarknaden.
    Man visar därmed tydligt förtryck från Allianssidan.

    Arbetslösheten har ökat trots jobbskatteavdraget ändå försöker man utan att kunna bevisa nåt verbalt hävda att jobbskatteavdraget hett fler jobb.

    Men var är bevisen?

  2. Nja, Bert,, sådär kan man inte riktigt säga. Jobbskatteavdragen innebar också ökat köpkraft för den stora amassan vilket är viktigt i dessa kristider då våra exportmarknader är på dekis. Många jobb har räddats pga dem.

    Vi har en klart lägre arbetslöshet som jämförbara länder. Du skall justera de tyska, holländska etc arbetslöshetssiffrorna ty kvinnorna jobbar inte lika mycket i de länderna jfr med Sverige. Dessutom har vi haft en stor invandring i Sverige jfr med våra grannar vilket också håller arbetslöshetssiffrorna uppe.