Om att jobba längre eller att höja skatten


Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade vid ett seminarium som studieförbundet SNS genomförde igår att antingen jobbar vi längre eller så måste skatten höjas om vi vill behålla vår välfärdsstandard. Han sade att …

Vårt svar är att vi måste jobba längre. Vi måste förlänga våra arbetsliv om det här ska vara hållbart. Det är lika bra att börja nu.

Statsministern vill därför att man i lagen om anställningsskydd inför en rätt att arbeta till 69 års ålder, en höjning från dagens 67 år.

Jag har egentligen inget att invända emot den önskan som Fredrik tydligen framförde under seminariet. Det är alldeles uppenbart att Sveriges befolkning som ett genomsnitt behöver arbeta längre för att uppnå en rimlig nivå på de kommande pensionerna. Det är otvetydigt på det sättet att svensken blir allt äldre och friskare. LO konstaterade 2011 i en rapport att man behöver arbeta två år längre för att få samma nivå på sin pension som beräkningarna var när det pensionssystemet infördes i slutet av 1990-talet.

Problemet är ju bara det att vi har ett Sverige som inte går i takt. Svensken blir som ett genomsnitt både äldre och friskare. Många kan säkert, och önskar det, arbeta längre eftersom de har ett bra arbete. Men stora grupper av arbetande slås ut långt innan 65-års ålder. Framför allt gäller detta yrkesgrupper inom LO-förbundens yrkesgrupper. Dessa grupper är på intet sätt hjälpta av en rätt att arbeta till 69 års ålder. Det behövs omfattande reformer och lagstiftaren omsorger för att komma till rätta med ett yrkesliv som så sliter ut människor.

Det är enkelt att tillåta människor att arbeta till 69 år. Det är bara att ändra i en lag. Det andra – att bygga ett bättre och säkrare arbetsliv – är ju betydligt svårare och tar längre tid. Men ska lagstiftarna få acceptans från hela befolkningen för ett längre yrkesliv räcker det inte med en liten förändring i LAS.

De yrkesgrupper inom LO som idag inte ens orkar ända fram ens till 65-årsdagen måste få se åtgärder som hjälper dem. De bidrar genom sitt arbete till välfärden. Men när de utslitna och förbrukade tvingas stånga sina huvuden med dagens sjukförsäkringssystem ser de knappast nyttan med statsministerns tankar. Vad har de för möjligheter till karriärbyten? De kommer inte att arbeta till 69 års ålder! Snarare är risken stor att de förlorar sina arbeten när de inte längre orkar om Svenskt Näringsliv får som de vill – att enklare på egen bedöma vem/vilka som ska bli av med jobbet.

Att skapa förutsättningarna för ett säkrare arbetsliv som tillåter människor att arbeta längre, och att hålla ända fram, kräver mer än bara några enkla slagord från en högt tänkande statsminister.

Länkar: rod.se, dagens arena, framtidskommissionen, sns

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Pension, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om att jobba längre eller att höja skatten.

Kommentarer inaktiverade.