I stort sett alla ska ha rätt till ersättning från a-kassan


Idag kommer TCO att presentera sina tankar på hur en reformerad arbetslöshetsförsäkring ska se ut. Men det verkar som om delar av förslaget redan har kommit ut. Svenska Dagbladet skriver i en artikel från igår kväll om förslaget. Den nya försäkringen ska har en allmän och en frivillig del. Det ska dock bli betydligt enklare att tjäna ihop till en grundersättning. Det ska räcka att med att ha ha arbetat de senaste tre månaderna.

För att få fullt inkomstskydd ska det krävas i en fackligt administrerad arbetslöshetskassa. Den nya försäkringen ska även innebära lägre avgifter för medlemskapet och högre ersättningsnivåer vid ofrivillig arbetslöshet. Tydligare än så presenteras inte förslaget till arbetslöshetsförsäkring. TCO markerar med förslaget att man är motståndare till en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Roger Mörtvik (samhällspolitisk chef på TCO) säger till tidningen att …

Ett obligatorium skulle inte lösa några problem. Alla skulle bli tvungna att betala, men lika få som idag skulle ha rätt till ersättning. Därför är det viktigaste att ändra villkoren. Vårt förslag gör hela diskussionen om en obligatorisk a-kassa onödig.

Däremot är TCO mer tydlig om den uppskattade kostnaden för de förändringar de kommer att föreslå. De beräknar att den totala kostnaden för förslaget landar på 7,5 miljarder kronor. Bara sänkningen av avgifterna kostar fyra miljarder.

Det ska bli intressant att ta del av de närmare detaljerna i förslaget.

Länkar: SvD, di.se, Aftonbladet, dagens arena, di.se

Andra som skrivit: Martin Moberg, Leine Johansson, Markus Mattila, Martin Moberg, Leine Johansson

Industribloggare: Kaj Raving, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. ” Det ska räcka att med att ha haft en arbetsinkomst de senaste tre månaderna. Därmed kommer stora grupper av unga att omfattas av försäkringen. ” enligt SVD.

    Det låter ju bra men hur mycket skall man ha jobbat under de senaste tre månaderna? Kommer det att krävas dessutom fortfarande minst ett års medlemskap (karens) i a-kassan för att försäkringen skall gälla?