En utbildningspolitik förödande för Sverige


Jag reagerade idag över en mening i en debattkommentar författad av den biträdande utbildningsministern Nyamko Sabuni. Hon svarar på ett inlägg från ett antal företrädare för olika arbetsgivarorganisationer. De argumenterade för större satsningar på yrkesutbildningar av olika former. Statsrådet svar säger ungefär att allt står rätt till i konungariket Sverige. Så tenderar företrädare för den borgerliga regeringen svara på sådana typer av debattinlägg. Men hon sade att …

… En återgång till den socialdemokratiska mallen där alla ska bli akademiker vore förödande för Sverige.

Med detta försvarar hon förstås den förändring som man gjort inom gymnasieskolans yrkesförberedande program. Jan Björklund har ju låtit ta bort sådana inslag i dessa utbildningar som innebär att man kan söka sig till högre utbildning. Han tycker att man inte ska ”tvinga” på skoltrötta ungdomar teoretisk kunskap.

Jag har aldrig hört socialdemokratiska företrädare hävda eller föreslå att alla ska bli akademiker. Däremot inser socialdemokratiska företrädare att en god utbildning med höga satta mål är en förutsättning för ett bättre samhälle där fler får möjlighet att skapa sig ett gott liv. Som Mattias Vepsä säger i ett inlägg:

Skolan är en möjlighet för samhället att motverka klyftor. Med regeringens politik växer i stället kunskaps- och klasskillnaderna. Sedan maktskiftet 2006 är målsättningen om att ge alla ungdomar en chans borta. Socialdemokratin blickar inte bakåt utan ser till verkligheten. Trösklar mellan teoretiska och ”praktiska” program markerar tydligt elevers möjligheter senare i livet. Detta borde också folkpartister oroa sig för.

Det går inte att undgå att få uppfattningen att den borgerliga regeringen med öppna ögon verkar för ett samhälle där man skapar större klyftor mellan människor. Genom att sänka ambitionen inom gymnasieskolan kommer allt fler unga människor att hamna i det utanförskap som man påstod sig vilja undanröja. Ministerns uttalande ovan är cyniskt och kallsinnigt men speglar väl den uppfattning man har.

Länkar: SvD Brännpunkt, SvD Brännpunkt, GP

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 augusti, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.