Höjd ersättning från arbetslöshetsförsäkringen


Jag läser att en majoritet av LO-kongressens ombud röstade för en motion om att LO ska verka för 90 % ersättning av tidigare lön i arbetslöshetsersättning. Även om jag hyser en viss förståelse för detta krav känns det i dagsläget något orealistiskt att höja ersättning så högt. Idag är problemet snarar att endast en liten minoritet av de arbetslösa ens får en ersättning som motsvarar 80 %. Den genomsnittliga ersättningsnivån ligger idag på 55 % av tidigare inkomst. LO:s krav har tidigare varit att sträva efter en situation där 80 % av de arbetslösa har en ersättning om 80 %. Det vore ett steg som LO tillsammans med tjänstemannaförbunden skulle driva mot de politiska partierna.

Kongressen beslutade att avslå en motion om att bilda en för LO-förbunden gemensam arbetslöshetskassa. LO:s styrelse som föreslagit ett avslag motiverade sitt ställningstagande med att en gemensam a-kassa skulle tvingas skicka in mer pengar till staten enligt nuvarande regelverk. Kongressen beslutade också att avslå en motion om att LO skulle utreda förutsättningen för en gemensam inkomstförsäkring.

Däremot röstade kongressen för en motion om att driva frågan att även konkursförvaltare ska vara skyldiga att skriva arbetsgivarintyg när man tar över arbetsgivaransvaret i samband med en konkurs. Idag har man inte någon sådan skyldighet vilket kan orsaka en del bekymmer när a-kassan ska räkna vilken ersättning en arbetslös ska ha.

Länkar: SvD, Arbetet, da.se, Arbetet, ka.se, da.se, Ekot

Andra som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 maj, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Minns valrörelsen 1994. Då lovade Ingvar Carlsson på heder och samvete att återställa a-kassan till 90 procent, om sossarna vann valet. Vilket de gjorde. Men Göran Persson han knappt slå ner rumpan i finansministerstolen förrän han via en uppgörelse med centern istället sänkte ersättningen till 75 procent.