Det är otäckt att en statsminister i Sverige pekar ut vissa grupper


Igår uttalade statsminister Fredrik Reinfeldt till TT att …

Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat.

Tänk så lätt det är att, trots försök till statsmannalikt uppträdande med (förment) värdiga uttalanden, hamna snett. De moderata företrädarna gör vad de kan för att släta över och minimera skadan som uppstått. Det är tydligt att statsministern önskar ta bort en stor del av befolkningen ur statistiken. Man kan ju fortsätta i samma stil. Om man undantar ungdomar som saknar genomgången gymnasieutbildning så minskar ju ungdomsarbetslösheten. Om man undantar den tiondel av befolkningen som inte tjänat på jobbskatteavdrag och förändrade bestämmelser för socialförsäkringarna ur statistiken kan man ju hävda att svenskarna nästan har blivit rikast i världen.

Rouzbeh Djalaie, säger något viktigt:

Men oavsett vilka intentioner som Fredrik Reinfeldt hade gör han genom sitt uttalande en stor del av svenskarna osynliga och förstärker vi-och-de-känslan.

Etnicitet som förklaringsmodell duger helt enkelt inte. För det finns ingen svenskare än unga i våra storstäders förorter.

Länkar: SVT Debatt, dn.se, dagens arena, dn.se, SvD, dn.se, SvD, dn.se, SvD

Andra som skrivit: Peter Johansson, Peter Johansson, Olas tankar, Peter Johansson, Johan Westerholm, Annika Högberg, Martin Moberg, Peter Andersson, Helena Ericson, Peter Andersson, Tokmoderaten, Thomas Böhlmark, Leine Johansson

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 maj, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

  1. Antisvenskar=Avskum

    Ja, fy för den otäcka otäcka sanningen. Ersätt med en sagobok! Kejsarens nya kläder skulle nog passa er.

  2. mamma mia…,,,om vi säger att norrläånninga är mer arbetslösa …

    • Göran Johansson

      Vilket ju inte behöver vara sant med tanke gruvnäringens högkonjunktur där uppe!

  3. Göran!

    Skynda dig till farbror doktorn! Du har just skjutit dig själv i foten!

    Skämt å sido, varför måste alla vara så j-kla lättkränkta å andras vägnar?
    Varför ska man använda trubbiga instrument, när man kan göra insatser med precision?

    ”För att fortsätta på samma linje…”

    Tänkvärt! Ungdomsarbetslösheten kanske är större bland dom som inte har fullgoda gymnasiebetyg, varför inte ännu mer göra dom attraktivare på arbetsmarknaden genom att ta bort sänkt arb. givaravgift för dom som har fullständiga betyg och sänka ytterligare för dom utan? Seså lugn och sansad nu, det vara bara ett exempel utan direkt förankring i verkligheten, och inte precis genomtänkt gällande alla olika aspekter för om det vore ett lyckat drag.

    Det känns lite som att ge medicin till hela familjen Svensson fast det bara är lillebror Kalle som har röda hund….

  4. Håkan Jonsson

    ”Etnicitet som förklaringsmodell duger helt enkelt inte. För det finns ingen svenskare än unga i våra storstäders förorter.”

    Är inte detta också lite mer vi-och-dem-tänk? Varför skulle de som bor i förorterna vara mer svenska än andra svenskar?

  5. Men nu sa han ju faktiskt ”etniska svenskar mitt i livet”. Det gör inte uttalandet bättre, utan ännu värre. Vilka räknas som etniska svenskar i Fredrik Reinfeldts värld? Det räcker inte att vara född i Sverige, att båda föräldrarna är födde i Sverige, att far- och morföräldrar och deras föräldrar ända tillbka till Gusta Vasas tid är födda i Sverige. Det räcker ändå inte för att uppfylla Reinfeldts definition på ”etniska svenskar” (mitt i livet). I Reinfeldts värld är det inte bara skillnad mellan ”svenskar” och ”invandrare”, utan även mellan olika grupper av så kallade etniska svenskar. Det ligger något särskilt i Reinfedlts syn på etnicitet, en speciell sorts svenskhet. De som inte uppfyller de reinfeldska definitonerna på svenskhet tillhör antagligen ”Förlorarsverige” för att använda den s-märkta statsveteren Stig-Björn Ljunggrens vokabulär. De är mindre värda. Och man behöver alltså inte gå till moderatledaren för att hitta denna form av nedvärdering… Att göra detta till en fråga om etnicitet, hudfärg eller var man är född är också en form av etnocentriskt tänkande, typ ”svenskar” mot ”invandrare”. Som om inte både ”svenskar” och ”invandrare” vore drabbade av arbetslöshet och utförsäkringar, som om de inte skulle kunna tillhöra samma klass.

    ”Etniska svenskar mitt i livet”, syftar antagligen på den grupp, som har haft jobb i minst tio år (vilket parti hade regeringsmakten för tio år sedan?) och ännu inte hunnit bli arbetslösa. De, som elimineras ur arbetslöshetsstatistiken är unga och gamla, samt arbetslösa som befinner sig ”mitt i livet”. Bland dem finns både ”svenskar” (kanske inte så många) och ”invandrare”.

    Vad är det för arbetsmarknadspolitik, som har redicerat människans yrkesverksamma tid till åren mellan 30 och 40? Och vad är det för konstig ”vänster” som protesterar mot Reinfeldts vi och dom- resonmang (invandrarna räknas inte) men själva gör precis samma fel genom att göra ”dom” till en grupp som bara består av invandrare?

    Den moderna, opinionsbildande övre medelklass-vänstern räds klassbegreppet.

  6. Leif Vedefors

    Får man säga att man är svensk med svenska föräldrar utan att kränka någon idag?
    Borde vi ta bort den svenska flaggan, blunda för de problem vi har i samhället i stället för att uppmärksamma var problem finns i syfte att åtgärda detta.
    Får vi inte tala om detta är det i mina ögon riktig rasism och de borde skämmas.