En sjukförsäkring för alla


Kommunal presenterade idag en rapport om sjukförsäkringen. Förbundet konstaterar att en person av tre som är sjukskriven inte får ut 80 % av sin lön i sjukpenning. Det är därför ett växande antal människor som skaffar sig en privat försäkring som komplement till samhällets. Kommunal framhåller i rapporten att förtroendet för sjukförsäkringen riskerar att urholkas om fler grupper hamnar över inkomsttaket om 7,5 prisbasbelopp (pbb). De föreslår därför att taket höjs till 10 pbb för att säkerställa att försäkringen på lång sikt kan överleva. Annelie Nordström, Kommunals ordförande, säger …

Att vårt sjukförsäkringssystem har en hög tilltro är a och o. I takt med att färre omfattas av sjukförsäkringen kommer också många att börja ifrågasätta varför de ska betala för en försäkring som inte gäller dem.

Detta är ju en korrekt iaktagelse. Ska det svenska socialförsäkringssystemet med inkomstrelaterade ersättningar överleva på lång sikt krävs att en stor andel av befolkningen både finner den relevant som att man har samma rätt till förmåner som en majoritet. Därför är Kommunals krav både relevant och värt att driva. På samma sätt måste arbetslöshetsförsäkringen åter få bli solidariskt finansierad och med höjt inkomsttak så att fler kan få 80 % av tidigare inkomst som ersättning vid ofrivillig arbetslöshet.

Länkar: Tidningen Vision, Arbetet, ka.se, SvD, dn.se, di.se, dagens arena

Andra som skrivit: Mikael Dubois

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 april, 2012, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.