Höjning av Reinfeldtavgiften stundar


När den borgerliga regeringens förslag om att reformera arbetslöshetsförsäkringen antogs av den borgerliga majoriteten i Riksdagen infördes en ”arbetslöshetsavgift”. Denna avgift tas ut av medlemmarna i de olika arbetslöshetskassorna (a-kassa). Avgiften ska motsvara 33% av den inkomstrelaterade ersättningen en arbetslöshetskassa betalar ut. Man har satt ett tak om maximalt 300 kr/månad som man ska betala. Arbetslöshetsavgiften varierar, med denna konstruktion, med arbetslösheten i respektive a-kassa. Avgiften levereras direkt till statskassan och blir inte kvar i den enskilda a-kassan.

Den införda arbetslöshetsavgiften innebär ett brott med den tidigare principen om att arbetslöshetsavgiften skulle finansieras solidariskt. Nu straffar man medlemmar i a-kassor med en högre risk för att bli arbetslösa. Teorin bakom detta sätt att finansiera a-kassorna är att bestraffa fackföreningar som ”beviljar” sig för höga löneökningar så att arbetslösheten växer. Det innebar under finanskrisen 2008-2009 att, bland andra, IF Metalls a-kassa som snabbt tvingades höja arbetslöshetsavgiften till 300 kronor.

Socialförsäkringssystemet går med stora finansiella överskott, staten skulle kunna sänka avgifterna till systemet. Men eftersom systemet med arbetslöshetsavgift infördes samtidigt med jobbskatteavdragen är det svårt att inte utgå ifrån att Reinfeldtavgiften är till för att finansiera de sänkta skatterna.

Eftersom arbetslösheten nu ökar igen i flera a-kassor lär arbetslöshetsavgiften komma att öka igen. Enligt media står IF Metalls och GS-fackets a-kassor först i kön.

Länkar: Ekot, Rapport, dn.se, di.se, SvD, LO-tidningen, LO-tidningen

Andra som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 januari, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.