Vårda den svenska förhandlingsmodellen


Ann-Marie Lindgren från Arbetarrörelsens tankesmedja är publicerad i det senaste numret i LO-tidningen med en tankevärt inlägg. Hon säger bland annat att:

Regeringens politik för att förena låg inflation med hög sysselsättning syftar till lägre löneökningar, främst genom att på olika sätt driva fram en låglönemarknad. Den sänkta a-kassan, de genomförda eller planerade subventionerna till olika låglönebranscher och neddrag­ningen av arbetsmarknads- och vuxenutbildning är allt delar i denna politik.

Hon menar att det finns två problem med denna inriktning av politiken:

  1. Den ena är att en svag löneutveckling dämpar konsumtionen. Då behöver inte företagen anställa fler.
  2. Den andra är att den här politiken förutsätter att folk lätt kan gå mellan olika sorters jobb. Problemet är bara det att det uppkommit brist på arbetskraft trots den höga arbetslösheten. Eftersom det finns brist på den arbetskraft man behöver så uppkommer en lönekonkurrens.

Ann-Marie Lindgren förordar att bygga ut vuxen- och arbetsmarknads­utbildningen för att göra fler anställningsbara. Vidare vill hon att man ska vårda den svenska förhandlingsmodellen. Den har visat sig vara en mycket bra metod att hålla löneökningarna inom ramen för det icke-inflationsdrivande.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 maj, 2011, i Arbetsmarknadspolitik. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Ante Johansson

    Verkar inte konsekvent. Först påstås det att låga löneökningar ger lägre konsumtion och därmed hög arbetslöshet. Sen kan man läsa att för lite utbildning ger lönekonkurrens och därmed höga löneökningar som ger högre arbetslöshet. Ger både höga och låga löneökningar högre arbetslöshet!!????